Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı‘nın Viyana Temasları

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Künstlerhaus adlı sanat evinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası koleksiyonundaki eserlerden Viyana'da, "Cumhuriyet Dönemi Çağdaş Türk Resim ve Özgünbaskı Sanatı" sergisi açıldı.

Serginin açılışında Avusturya Merkez bankası Başkanı Ewald Nowotny, Türkiye Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ve eşi ile bankanın üst düzey yöneticileri, siyası parti temsilcileri, diplomatlar ile Avusturyalı ve Türk sanatseverler de hazır bulundu. Serginin açılışında konuşan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Merkez bankasının kuruluşundan itibaren Türk sanatını desteklemek ve sanatçıları teşvik etmek düşüncesiyle hareket ettiğini belirterek, "kültür ve sanat etkinliklerine özel bir önem verdiklerini" söyledi.

Merkez bankasının koleksiyonunda bugün 800 kadar eser bulundurduğunu ifade eden Başçı, 2003 yılından itibaren Tokyo, Washington, Frankfurt,Brüksel, Madrid, Mastrich, Saraybosna ve Sofya gibi dünyanın değişik kentlerinde sergi açtıklarını belirtti.

Avusturya Merkez bankası ile çok iyi ilişkileri bulunduğunu ve bunun iki ülke arasındaki ticari ilişkilere de olumlu yansıdığını anlatan Başçı, Viyana'da açtıkları resim sergisinin de bu iyi ilişkilerin bir sembolü olduğunu bildirdi.Başçı, Viyana'da açtıkları sergide yeralan eserleri Avusturyalı ve ülkede yaşayan Türk vatandaşlarıyla paylaşmanın kendilerine kıvanç verdiğini kaydetti.

Türkiye Cumhuriyeti Viyana Büyükelçisi Ayşe Sezgin Serginin açışında yaptığı konuşmada; ‘‘Geçmişten gelen engin bir birikime sahiptir.Türkiye’de resim sanatının gelişmesine baktığımızda 19. Yüzyılın ikinci yarısından itibaren bambaşka bir görsel anlayışın şekillenmeye başladığını görmekteyiz.Türk kesimi kendine özgü serüvenine başlarken her ne kadar temelin batı resminin meteolojisi içinde atılmış onun tekniklerini benimsemiş olsa da farklı bir zihinsel ve kültürel arka plana geçmişe ve köklere sahip olmuştur.Bu da Türk resim sanatının sanatına özgün bir birikim kazandırmıştır.

1923 yılında Cumhuriyet’in ilan edilmesi ile birlikte devlet adamlarımızın en çok üzerinde durdukları nokta yeni kurulan Cumhuriyetimizin, bilim teknik ve sanat açısından en ileri noktaya taşınması olmuştur.Türk kesimi öncesinden izlediği kesimi Cumhuriyet döneminde daha dinamik, daha üretken ve çağdaş bir kimliğe bürünmüştür. Böylece Türküye geçmişten de bu zengin mirası çağdaş anlayışla harmanlayarak kendi kültür ve sanatını oluşturmuştur.

Türk görsel sanatı bugün artık Dünya ile başbaşa gitmektedir. Bugün Türk sanatları dünya ritüellerinde sergilenmektedir. Çağdaş Türk resim sanatçıları dünyanın en önemli ödüllerini kazanmaktadır.İstanbul artık uluslararası Türk sanat dünyasında önde gelen merkezlerinden bir hale gelmiştir. Bildiğini gibi, üç yüz sanat galerisi, altı modern sanat müzesi, ayrıca bir çok uluslararası sanat etkinliklerinin oluşturduğu dinamizmle çağdaş sanat sitili kazandırmıştır. Ülkemizin Cumhuriyet dönemindeki sanatsal üretiminin Viyana’da Avusturyalı dostlarımızla ve Türk asıllı vatandaşlarımızla buluşmasıdır.Be serginin yapılışını yaptığımız bu tarih Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşu bağlamında çok özel bir anlam taşımaktadır.‘‘dedi.

Türkiye-Avusturya Merkez Bankaları arasındaki ilişkinin boyutu nedir? İki ülke arasındaki ticari ilişkilerde iki Merkez bankasının rolü?.Şeklinde sorulan soruya cevabı: MB Başkanı Erdem Başçı: Tabi doğrudan Merkez Bankalarının bir rolü yok aslında.Ama, Merkez bankası Camiası olarak biz iki ayda bir İsveçre’nin Bazer kentinde BİS isimli bir kuruluşun toplantı salonunda bir araya geliriz ve toplanırız.O toplantıların birinde geçen sene ben başkana bu fikrimizi açtım. Edim ki, böyle böyle bir resim sergimiz var.Çok da değerli bir sergi.Bunu da artık Dünyaya açmaya başladık. 2003 yılından bu yana Dünya’nın çeşitli ülkelerinde bunu sergiliyoruz. Acaba Avusturya’da da bunu yapabilir miyiz ve bunu yaparken de aynı zamanda Avusturya’daki gerek bankacılar olsun, gerek işadamlarıyla olsun, birlikte bir panel organize edebilir miyiz Avusturya-Türkiye ilişkileri üzerine. Başkan da çok memnun oldu bu önerime. Derhal bu çalışmalara başlayalım dedi.

Yaklaşık bir yıl kadar süren bir çalışma yaptık.Sabahki toplantıyla birlikte, hem de bu sergiyi açtık.

Gerçekten her ikisi de olumlu dikkat çekti. Burası da önemli bir sergi salonu. Çok sayıda ziyaretçi aldığını öğreniyoruz. Dolayısıyla önemli bir adım.

Çünkü Türkiye-Avusturya ilişkileri çok-çok önemli. Bir yerde aslında sembolik bir önemi var. Tarihten gelen bazı acı hatıraların diyelim zaman içinde nasıl işbirliğine döneceğine dair çok güzel bir örnek olacak.Sabahki konuşmamda da onu vurguladım aslında.

Türkiye çok önemli bir adım attı.IMF’de icra direktörü olarak Türkiye‘yi Belçikalı bir icra direktörü temsil ediyordu. Şuanda Türkiye’nin artan kotasıyla da uyumlu olarak daha fazla söz sahibi olması amacıyla Biz Avusturyalılarla bir araya geldik. Avusturya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Slovenya, Belarus ve Kosova ülkeleri bir araya geldiler ve bir grup oluşturdular. Bu grup da icra direktörlüğü rotasyona tabi olacak ve 10 yıllık bir anlaşmada 4 yıl Türkiye icra direktörlüğü yapacak. Bu grubu temsilen.2 yıl Avusturya,2 yıl Çek Cumhuriyeti ve 2 yıl da Macaristan.Bu çok önemli bir adım olarak düşünüyoruz.

Buradan da yola çıkarak biz, gerek hazine müsteşarımız, gerek Merkez Bankamız Avusturyalı otoriterlerle yakın ve sıkı bir diyalogla işbirliği devam ettireceğiz.

Ticari ilişkilerin gelişmesi konusunda Merkez bankası olarak nasıl bir rol üsleniyorsunuz? Sorusuna istinaden, Başkan Başçı: Bugün gündüz yapılan panelde de onunla ilgili biraz konuşuldu.Dediğim gibi Merkez Bankaları tabi doğrudan bir rolü yok.Çünkü ticaret bugün serbest piyasa koşulları içerisinde özel bankalar aracılığıyla finanse ediliyor.Orda Merkez bankalarına doğrudan bir rol düşmüyor. Ama burada dikkat ederseniz doğrudan yatırımlar çok önemli. Ticaret hacmi küçük Avrupa ülkelerine kıyaslayınca. Avusturya-Türkiye ticareti aslında küçük. Yapı olarak da aslında ticarete elverişli bir durum yok. Üniversiteden gelen Aykut Hocamız bahsetti, söyledi.

Fakat doğrudan yatırımlar alanında şuanda son yıllara bakarsanız.2008 yılından buyana Avusturya nerdeyse bazen bir numara, bazen de iki numara görünüyor. Türkiye’de çok ciddi yatırımları var. 640’ın üzerinde Avusturya Firması Türkiye’de iş yapıyor.Bu doğrudan yatırımların bir yan ürünü olarak ticaret hacmimiz artabilir.Burada biz sadece bununla ilgili gelişmeleri izliyoruz, yorumluyoruz ve cesaretlendiriyoruz işadamlarını. Onun dışında doğrudan bir rolümüz yok. Dolaylı bir rolümüz var.‘‘dedi.

Kent merkezindeki Künstlerhaus'da bugün açılan serginin 7 Nisan'a kadar açık kalacağı bildirildi.

Künstlerhaus adlı sanat evinde açılan sergiyi ilk gün çok sayıda Avusturyalı ve Türk sanatsever ziyaret etti.Merkez bankası başkanı ve beraberindeki heyet Salı günü yurda dönecekleri bildirildi.

Kaynak: İHA