Gabriel: Merkel'in Söyledikleriyle Yaptıkları Çelişiyor

Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Başkanı Sigmar Gabriel, Başbakan Angela Merkel'in sosyal konularda söylediği ile yaptıklarının farklı olduğunu ifade etti.

Sigmar Gabriel, “Merkel gerçekten popüler ve profesyonel biri. Halkta sempati uyandırmasını iyi biliyor. Fakat yaptıkları söyledikleriyle uyuşmuyor. Mesela bir röportajına bakıyorsunuz yaşlı bakım konusunda müthiş söyler söylüyor, insanların beğenisini topluyor. Diğer taraftan 2014 bütçesinde Sağlık Bakanlığı bütçesini 3 milyar Euro kısarak yaşlı bakımını zora sokuyor. Veya kadınların iş piyasasına girmesini daha çok istiyor, arkasından evde oturup çocuk bakmaları için ayda 150 Euro'ya kadar çocuk bakımı parası veriyor.” dedi.

Merkel'in popülist davrandığını söyleyen Gabriel, seçmenlerin şahsa değil parti programına bakarak oy vereceğini bu nedenle her ne kadar Merkel'in CDU'nun oy kazanmasına yardımı olsada geçtiğimiz zaman diliminde yüzde 11'lik bir kayıp yaşadığının unutulmaması gerektiğini hatırlattı. Almanya'da seçmenin büyük bir kısmının sandığa gitmediğini vurgulayan SPD Genel Başkanı, “Kim bunları sandığa çekebilirse sonucu belirler, SPD bu kesime yönelecektir.” diye konuştu.

SOL PARTİ'YLE KOALİSYONU KESİNLİKLE DÜŞÜNMÜYORUZFederal seçim sonrası Sol Parti‘yle kesinle koalisyon kurmayacaklarını söyleyen Gabriel, “Sol Parti'ye güven olmaz. Sabah oturup anlaştığınız bir konuda akşam nasıl bir tavır takınacaklarını bilemezsiniz. Koalisyon kursanız üç ay sonra vazgeçerler ve bu SPD'nin 20 yılına mal olabilir” açıklamasını yaptı. Sol Parti'nin iki bloktan oluştuğunu kaydeden SPD Genel Başkanı, “Doğu Almanya'daki PSD Batı'ya gelmedi. Batının çılgın tipleri PDS'e geldi. Sol Partili birçok siyasiyi gençliğimden tanırım. İnsan 15- 16'li yaşlarda savunduğu çılgın fikirleri 50'sinde de savunuyorsa olgunlaşmamış demektir. Sol Parti öncelikle kendisinin ne olduğuna karar vermeli.” ifadelerini kullandı.ALMAN HALKININ VERGİSİYLE BANKA KURTARMAK İYİ BİR ÇÖZÜM DEĞİLEkonomik krizin Almanya'nın iç politikası haline geldiğini belirten Gabriel, federal seçimde daha çok iç politika konuşmak istediklerini kaydetti.

Her gün bir ülkenin bankasının kurtarılması tartışmalarının halkı rahatsız ettiğini ifade eden SPD'li politikacı, “Alman halkının vergisiyle banka kurtarmak bir çözüm yolu olmamalı.” dedi.

Gabriel, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin yaşadığı ekonomik krizden Almanya'nın değil oradaki yönetimin suçlu olduğunu söyledi.

TÜRK VE ALMAN ASKERLERİ FARKLI KÜLTÜR VE DİSİPLİNDEN GELİYORTürkiye'de Alman askerleriyle Türk askerleri arasında sorunlar yaşandığı yönündeki haberleri değerlendiren Gabriel, “Türk ve Alman askerleri farklı disiplinden geliyor. Oturup konuşmaya ihtiyaçları var. Türk askerinin kendi garnizonunda Alman kadın askeri tarafından durdurulup geçmesine izin verilmemesi Türk askeri açısından kabul edilir bulunmayabilir. Bunları kendi aralarında konuşup çözmeleri gerekiyor.” diyerek olayın büyütülmemesi gerektiğine işaret etti .