Fransa Suriye Muhalefetine Uygulanan Silah Ambargosunun Kaldırılmasında Israrcı

Fransa, Suriye muhalefetine uygulanan silah ambargosunun kaldırılması için çalışmalarını sürdürüyor.

Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philippe Lalliot konuyla ilgili yaptığı açıklamada AB üyesi 27 ülke ile görüşmelerinin devam ettiğini belirtti.

Önceliklerinin AB’nin Suriye’ye silah ambargosunu yeniden gözden geçireceği Mayıs ayına kadar bu konuda ortak bir kararın alınması ve ambargosun kaldırılması olduğunu aktaran. Lalliot, AB içerisinde ortak kararın alınamaması durumunda ise her ülkenin kendi kararını alabileceği ve Fransa olarak silah ambargosunu kaldırabileceklerini ifade etti.

Fransa ile İngiltere arasında ambargonun kaldırılması yönünde yapılan görüşmelere de açıklık getiren Philippe Lalliot, Batılı ülkelerin Suriye muhalefetine uyguladığı silah ambargosunun Esed rejiminin silahlanmasını engellemediğini sadece muhalefeti engellediğini vurguladı. Fransız sözcü, 100 binden fazla insanın hayatını kaybettiği, 1 milyon insanın da göç etmek zorunda kaldığı Suriye’de muhalefetinin halkı korumak için silah istediğine vurgu yaptı. Ayrıca Fransa’nın hâlâ politik çözümü savunduğunun da altını çizen Philippe Laillot, ambargonun kaldırılması politik çözümün bir şartı olduğuna vurgu yaptı.Libya örneğinin Batılı güçlerin Suriye muhalefetinin silahlandırılması yönünde şüphelerini artırdığını da aktaran Lalliot,bu konuda Suriye muhalefetinin verdiği güvencenin de önemli olduğuna değindi.Bu arada Fransa Dışişleri Bakanlığı Suriyeli muhaliflerin İstanbul’da Başbakan seçtiği Ghassan Hitto’yu kutladı. Açıklamada bu seçimin birlikteliği sağlayacağına da vurgu yapıldı .