Çubukçu: Su Meselesini Gündeme Getirdiği İçin Zaman Grubuna Teşekkür Ediyoruz

Dışişleri Bakanlığı Su Danışmanı Yavuz Selim Çubukçu, devletlerin su konusunda bilinçlenmesi adına "Ortadoğu’da Mavi Barış" konferansını son derece anlamlı buluğunu ifade etti.

Cihan Haber Ajansı’na konuşan Yavuz Selim Çubukçu, dünyada temiz su kaynaklarının korunması için atık su tesislerinin kurulmasının şart olduğunu ifade etti.

Irak’taki durumu örnek gösteren Çubukçu, “Atık su arıtma tesisi yapılmadan, kanalizasyon suları doğrudan doğruya Dicle'ye verilmektedir. Tabii, hal böyle olunca suların temiz ve verimli bir şekilde kullanılmasından söz etmek mümkün değil. Dolayısıyla suların temiz kullanılması için Güneydoğu'daki komşularımızın da kendi arıtma sistemlerini büyük ve küçük şehirlerde inşa edip devreye sokmaları gerekir. Başka türlü sorun çözülmez." dedi.

Çubukçu, Türkiye olarak komşularla tamamen işbirliğine dayalı, tartışmaya ve görüş alışverişine açık bir yol izlenmesi taraftarı olduklarını belirtti ve "Ancak o şekilde çözüme ulaşılabilir. Bu sebeple buradaki toplantı Son derece önemli." diye konuştu.

Bugün Sona erecek olan 'Ortadoğu'da Mavi Barış' konferansının akşam kapanış bölümünde, Ürdün, Irak, Lübnan, Suriye, Filistin ve Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye’den temsilciler temennilerini iletecek .