Bm Genel Sekreteri Ban Açıklaması

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun BM üyelerinden, milyarlarca dolarlık pazara sahip küresel silah ticaretinin düzenlenmesi için güçlü bir anlaşma üzerinde uzlaşmalarını istedi.

Ban, BM Silah Ticareti Anlaşması Konferansı'nda yaptığı konuşmada, silah ticaretinin düzenlenmesine yönelik çalışmaların 2006 yılında başlayan bir süreç olduğunu belirterek, bu sürecin 9 gün sürecek konferans sonunda güçlendirilmiş bir şekilde sonuçlandırılmasını umduğunu söyledi.

Uluslararası standartların oyuncaktan domatese kadar her şeyin ticaretini düzenlediğini vurgulayan Ban, ''Koltuk satışı için uluslararası standartlar var ancak küresel silah ticareti için böyle bir düzenleme bulunmuyor'' dedi.

Güçlü bir anlaşmanın teröristler, organize suç örgütleri, silah kaçakçıları ve korsanlara yönelik önemli bir mesaj olacağını belirten Ban, ''Silahlar nedeniyle her yıl yarım milyondan fazla kişi hayatını kaybediyor. Bu sayının 66 binden fazlasını kadınlar ve kız çocukları oluşturuyor'' diye konuştu.

Ban, silahlı çatışmaların kurbanlarına, hayatını kaybedenlerin yakınlarına, iyi bir gelecekten mahrum bırakılan çocuklara ve barış için hayatlarını tehlikeye atanlara böyle bir anlaşma borçları olduğunu ifade etti.



-2 bin civarında temsilci katılıyor-

Silah Ticareti Anlaşması konusunda mutabakata varılması için düzenlenen ve 28 Mart'a kadar devam edecek konferansa 193 üye ülke, uluslararası ve bölgesel örgütler ile sivil toplum kuruluşlarından 2 bin civarında temsilci katılıyor.

Konferansın başkanlığını Avustralyalı Büyükelçi Peter Woolcott yürütüyor. Woolcott, açılışta yaptığı konuşmada, bu etkinlikte sürenin sınırlı ancak beklentilerin yüksek olduğunu belirterek, birlikte çalışarak silah ticareti anlaşmasını gerçeğe dönüştürebileceklerini söyledi.

Anlaşma konusunda daha önce sürdürülen çalışmalar geçen yıl temmuz ayında olumsuz sonuçlanmıştı. Aralarında ABD, Çin ve Hindistan'ın da olduğu 157 üye devletin destek vermesine rağmen, BM Güvenlik Konseyi'nin maddeler üzerinde mutabık kalamaması sonucu söz konusu anlaşma rafa kaldırılmıştı.

BM Silah Ticareti Anlaşması, kabul edilmesi durumunda, donanma gemilerinden saldırı helikopterlerine, tabancalardan otomatik tüfeklere tüm konvansiyonel silahların yaklaşık 70 milyar doları bulan yıllık satışlarını kontrol altına alan ilk küresel anlaşma olacak.

Hafif ya da ağır tüm konvansiyonel silah türlerinin sınır ötesi transferine yeni standartlar getiren anlaşma, silah ambargosunu ihlal eden, soykırım, savaş suçu ya da insanlığa karşı suç işleyen ülkelerin konvansiyonel silah alış ve satışını da yasaklıyor.

Silahlı şiddet eylemleriyle ilgili istatistiklere göre, dünyada dakikada 1 kişi silahlı şiddet nedeniyle hayatını kaybediyor.

Silah kaçakçılığının en yüksek seviyede olduğu Afrika ülkelerinde kontrol dışı iki milyardan fazla küçük silah bulunduğu biliniyor.

Konferansın internet sayfasında verilen bilgilere göre, anlaşma ülke içinde gerçekleştirilen silah ticareti ve ülkelerin sivillerin silahlanmalarına ilişkin politikalarına müdahale etmeyecek.

Özellikle ABD'deki silah lobileri, ABD vatandaşlarının silahlanabilmesinin anayasal bir hak olduğunu savunarak, bu konuda yapılacak bir düzenlemeye karşı çıkıyordu.

Muhabir: Mustafa Keleş

Yayıncı: Tarkan Demir
Kaynak: AA