AK Partili Kuzu’dan Başkanlık Sistemi Açıklaması

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu İzmir’de katıldığı ‘Anayasa ve Başkanlık Sistemi’ konulu eğitim seminerinde; “Başkanlık modelimiz hazır, Partileri dolaşarak bu sistemi getirmek için elimizden geleni yapacağız” dedi.

AK Partili Kuzu’dan Başkanlık Sistemi Açıklaması
İzmir’de AK Parti Ar-Ge Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘Anayasa ve Başkanlık Sistemi’ konulu eğitim seminerine katılan Kuzu, partililere başkanlık sistemini anlattı. Yeni anayasa yapma konusunda milletin istekli olduğunu da belirten Kuzu, yeni anayasa ile ilgili çalışmaların yaklaşık 1,5 yıldır devam ettiğini hatırlattı. Kuzu, “Umudumuz yok diyemem. Ümit var mı? Çıkmayan candan umut kesilmez. Umudumuz var ama ağır gidiyor. Tablo çok iyi değil, 116 madde görüşüldü. Henüz 30 madde civarında bir mutabakat var. Ne iyi gidiyor ne de kötü. Bunları görmek için nisanın sonunu beklememiz gerekiyor. İnşallah biter. Bitse bile kaygılarımız var. Sorun parlamenter sistemde. Bu sistem hastalıklı bir sistem. Bu model dünyaya hayır getirmiyor. O yüzden komisyondan bir şeyin çıkması değil, iyi bir hükümet modelinin çıkması lazım. Yoksa bir anayasa çıkabilir” diye konuştu.

Türkiye’nin koalisyonlar yüzünden geçmişte büyük sıkıntılar yaşadığını, bu sıkıntıların tekrarlanmaması için başkanlık sistemini getirmek istediklerini ifade eden Kuzu, “Başkanlık sistemini getirmek istiyoruz. Ama bazı sorunlarımız var. Sayımız yetmiyor. Anayasa yapma süreci devam ediyor. Komisyon çalışıyor. Bunun sonucunu görmemiz lazım. Ondan sonra ne yapacağımıza oturup karar vereceğiz” dedi.

Komisyonun çalışmalarının yıl sonuna kadar süreceğinin söylendiğini dile getiren Kuzu, şöyle konuştu:

“Biz de, ‘2014’te iki, 2015’te de bir seçim var. Dolayısıyla 2013’ten başka tarih yok. 2013’ün ekim ayına kadar bu iş olursa olur, olmazsa olmaz’ diyoruz. Dünyada anayasaların yapılma süreleri ortalama 1,5 yıl. Bizim de 1,5 sene doldu. Bu süreçten sonuç alamayız diyemem ama ağır gidiyor. Nisanın sonunu bekleyelim. Zaten elimizde başkanlık modeli sistemimiz hazır. Partileri dolaşarak bu sistemi getirmek için elimizden geleni yapacağız.” Sistemi revize edilerek Türkiye’yi mutlaka yeni bir yönetim modeliyle tanıştırmak istediklerini vurgulayan Kuzu, parlamenter sistemin en büyük çıkmazının koalisyonlar savundu. Parlamenter sistemde geçmişte yaşanan sıkıntıların tekrarlanmamasını istediklerini dile getiren Kuzu, “Ülkeyi Menderes kalkındırdı. Koalisyon yedirdi. Özal kalkındırdı koalisyon yedirdi. Bizden sonra da koalisyon yememesi için en güçlü olduğumuz dönemde bu sistem reformunu yapmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA