“Yürürlükteki Yasalar Tüketicilerin Şikayetlerini Karşılamıyor”

Adana Barosu Tüketici Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Turgay Mumcuoğlu, yürürlükteki yasaların tüketicinin şikâyetlerini karşılamaya yetmediğini söyledi.

Mumcuoğlu, asıl amaç, vatandaşı güçlü üreticiler karşısında korumak olmasına rağmen günlük hayatta tüketicilerin hep mağdur edildiğini belirtti.

Mumcuoğlu, “Ürünlerin ayıplı çıkmasının yanında, bankalardaki problemlerin hızla artması tüketicilerin sıkıntılarını büyütmüştür. Uygulamalardaki aksaklıklar, yönetmelik değişiklikleriyle giderilmeye çalışılmaktadır.” dedi.

Tüketiciler Haftası etkinlikleri dolayısı ile basın açıklaması yapan Mumcuoğlu, örnek olarak, 24.04.2011’de yürürlüğe giren 'Garanti Belgesi Uygulama Esaslarına Dair' yönetmelikte yapılan değişikliği gösterdi. Düzenlemeyle mala ilişkin faturaların garanti belgesi yerine geçmeyeceğini hatırlatan Mumcuoğlu, şöyle devam etti: “Malın tamir süresi, azami tamir süresini geçemeyecek. Tüketicinin arıza bildirimini telefon, faks, e-posta, iadeli taahhütlü mektup veya benzeri bir yolla yapması mümkün hale getirilmiş. Malın arızasının 10 iş günü içerisinde giderilememesi halinde, imalatçı-üretici veya ithalatçı tamir işlemi tamamlanıncaya kadar benzer özelliklere sahip başka bir ürünü tüketicinin kullanımına tahsis etmek zorunda. Yine tüketiciye teslim edildiği tarihten itibaren garanti süresi içerisinde kalmak kaydıyla 1 yıl içerisinde en az 4 defa arızalanmasının maldan yararlanmamayı sürekli kılması gibi değişiklikler yapılarak tüketiciye bir nebze olsun nefes aldırılmaya çalışılmıştır.” Turgay Mumcuoğlu, 06.03. 2013’te 'Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu Kullanımı'na dair yönetmelikte de değişiklikler yapıldığını ifade etti.

Mumcuoğlu, bundan böyle tüm mal, alışverişe konu olan taşınır eşyalarda Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzu ile satılması mecburiyeti getirildiğini anlattı. Tanıtma ve kullanma kılavuzunun malın özelliğine ve tüketiciye sunuluş biçimine göre ambalajın üzerine yazılabileceğine dikkat çeken Mumcuoğlu, “Görüldüğü gibi şartlar ortaya çıktıkça yönetmelikler değiştirilmektedir. Şu anda tasarı halinde olan yeni Tüketici Yasası’nda tüketicilerin lehine düzenlemelerin yapılarak biran önce çıkartılması en büyük arzumuzdur.” şeklinde konuştu.

Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri’nin parasal sınırlarının 01.01.2013 tarihinden itibaren değiştirildiğini aktaran Mumcuoğlu, bağlayıcı olacağına dair alt parasal sınırın İlçe Tüketici Hakem Heyetleri’nde bin 191 TL'ye, delil olabilecek alt parasal sınırın ise 3 bin 110 TL’ye çıkartıldığını hatırlattı. Bunun üstündeki değerlerde il tüketici hakem heyetlerinin görevli kılındığına dikkat çeken Mumcuoğlu, “Bankalarca alınan kart aidatları, kredi verilirken alınan dosya masrafları hala çözülmüş değil. Tüketici sorunları hakem heyetlerine başvuruların çoğu kart aidatı, dosya masrafları ve buna bağlı olarak alınan sair giderleriyle ilgilidir. Mahkemeler bankalar aleyhine karar veriyor. Bankalar bunu görmezden geliyor, söz konusu giderleri almalarını kabul etmemiz mümkün değil. Yeni yasada buna kökten bir çözüm bulunacağı ümidini taşıyoruz.” diye konuştu.

TÜKETİCİ MAHKEMELERİNE GEÇEN YIL 4 BİN DAVA GELDİTüketici mahkemelerinin, özveriyle çalışmasına rağmen dosyaları hızla bitiremediğini kaydeden Turgay Mumcuoğlu, şöyle devam etti:“ Mahkemelere gelen dosya sayısında gittikçe artış olmaktadır. 2012’de Adana'da faaliyet gösteren 2 tüketici mahkemesine 4 bin 42 dava geldi. Tüketici sorunları hakem heyetlerinin verdiği kararlara itiraz dosyaları, bu artışın en büyük nedenlerinden biridir. Geçen yıl 2 bin 392 adet hakem kurulu kararına itiraz gelmiştir. Tüketici sorunları hakem heyetlerine geniş yetki verilmiş olmasına rağmen onlar da gelen iş yükü karşısında zorlanmaktadırlar. Personel sayısının az olması kararların erken çıkmasını engellemektedir. Bu sorunların giderilmesini bekliyoruz.” Açıklamada, Baro Genel Sekreteri Veli Küçük, Komisyon Koordinatörü Özge İşisağ Şaşmaz, komisyon başkan yardımcıları Dinçer İşisağlam, Fatma Anteplioğlu Cin ile Alparslan Kaçar hazır bulundu .