Uydular Devre Dışı Kalınca Hayvanlar Kullanılacak

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Öğretim Görevlisi Akan Yanık’ın da Türkiye-Kanada takımın hazırladığı, uydu sistemlerinin devre dışı kaldığı durumlarda hayvanların kullanıldığı yerüstü haritalama-görüntüleme yazılımı ve sistemi olan TEMOC Projesi dünya birincisi oldu.

Uydular Devre Dışı Kalınca Hayvanlar Kullanılacak
Adnan Menderes Üniversitesi’nin katılım gösterdiği, Güney Kore’nin Seongnam Kentinde gerçekleştirilen “Ulusal Güvenlik Yazılımları” temalı Uluslararası Techland Yazılım Yarışması sonuçlandı. 20 ülkeden 28 üniversitenin gönderdiği, toplam 52 projenin katıldığı yarışmada birinciliği Üniversitemiz ve Kanada’nın Simon Fraser Üniversitesi’nin ortaklaşa gerçekleştirdiği “TEMOC Project” aldı.

ADÜ Atça Meslek Yüksekokulu’ndan Öğretim Görevlisi Akan Yanık, Simon Fraser Üniversitesi’nden Robert Belzberg ve Gerard B.Gartner’ın “TECHNOTOPSY” adlı takımla mücadele ettiği yarışmada, uydu sistemlerinin devre dışı kaldığı durumlarda hayvanların kullanıldığı yerüstü haritalama-görüntüleme yazılımı ve sistemi olan TEMOC projesi birinciliğe layık görüldü.

Kaplumbağa, kuş, köpek ve tilki üzerinde TEMX adlı mikro sinyal santralinin yerleştirilmesi ve multimedya verilerinin toplanması üzerine odaklanan projenin en çok alkış alan sistemi, HMBL adlı robot arının ortaya koyduğu yetenekler oldu. TEMX mikro santralinin bağlı olduğu hayvanlardan gelen uyarı mesajları ile insansız hava aracı gibi davranan HMBL robotik arı, tehdidi olarak algılanan durum ile ilgili merkeze ses ve görüntü aktararak istihbarat bilgi sisteminde devrimsel yenilikler sunabileceğini gösterdi.

Seongram şehrinde düzenlenen yarışmanın ödül töreni 20 Mayıs 2013’de Güney Kore’deki Jeju İnternational Convention Centre’da gerçekleştirilecek .
Kaynak: İHA