Kahveci: 460 Bin Sağlık Çalışanına Bayram Hayal

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, 460 bin sağlık çalışanı için bayramın bir hayal olduğunu söyledi.

Genel Başkan Önder Kahveci, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle yaptığı açıklamada, çalışma şartları ve çalışan memnuniyetine bakınca ortada bayram kutlanacak bir hal olmadığını kaydetti.

Kahveci, “Bugün Türkiye’de sağlık çalışanlarına şiddet hız kesmeden devam etmekte. Sağlık çalışanları, şiddet yanında amirlerin uyguladığı mobbing, yetersiz ücret, fazla iş yükü, yoğun mesai ve sonu gelmeyen nöbetler gibi uygulamalarla açıkça mağdur edilmekte. Stres, tükenmişlik sendromu gibi sorunlarla karşı karşıya kalmakta. Taşeronlaşma her geçen gün artırılarak iş güvencesi tehdit edilmekte. Tüm bunlar ortadayken 460 bin sağlık çalışanının bayram kutlaması hayaldir.” dedi.

"Doktorlar EMEKLİ OLDUĞUNDA GELİRLERİNİN YÜZDE 75’İNİ KAYBEDİYOR"

Çalışma hayatında zorluklar ve mağduriyetler yaşayan sağlık çalışanlarına düşük emekli maaşı ile emeklilik hayatının da zehir edildiğini kaydeden Kahveci, “Döner sermaye ek ödemelerinin emekliliğe yansıtılmaması nedeniyle sağlık çalışanları mağdurdur. Doktorlar emekli olduklarında gelirlerinin ortalama yüzde 75’ini, ebe, hemşire ve sağlık memuru gelirlerinin yüzde 50’sine yakınını kaybetmekte. Bu kayıplar nedeni ile çalışanlar emeklilikte geçinememe korkusu yaşamakta ve emekli olmamakta. Bu nedenle bir an önce döner sermaye ek ödemeleri de emekliliğe yansıtılmalı ve çalışanların emekliliklerinde rahat etmesi sağlanmalı.” şeklinde konuştu.

Kahveci, sağlık çalışanlarının bu talebinin, Sağlık Bakanlığı tarafından bir an önce değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Kahveci, şöyle dedi: "14 Mart’ın ülkemizde görev yapan 460 bin sağlık çalışanı için bayram olması isteniyorsa, bir an önce çalışanların memnuniyetini artıracak çalışmalara imza atılmasi gerekir. Bu konuda da öncelik, şiddetin önüne geçme ve döner sermayelerin emekliliğe yansıtılmasına verilmesi gerekir."