Alman Askerler, Afganistan'daki Askeri Malzemenin Sevki İçin Trabzon'da

Afganistan’da NATO bünyesinde görev yapan Almanya’ya ait askeri malzemelerin, Türkiye üzerinden geri sevkinde görev alacak Alman askerlerinden ilk grup, Trabzon’a geldi.

Almanya’dan 2 askeri uçakla Trabzon Havalimanı’na inen 60 Alman askeri, buradan kalacakları otele geçti. NATO’nun, 2015 yılında Afganistan’dan tamamen çekilme kararının ardından Almanya, bazı azkeri malzemelerin sevkini Trabzon üzerinden yapacak. Afganistan’dan uçakla Trabzon Havalimanı’na getirilecek olan malzemeler, buradan Trabzon Limanı’na nakledilecek. Liman’da yapılacak kontrol ve tasnif işlemlerinin ardından malzemeler, gemiyle Almanya’ya gönderilecek. Yaklaşık 2,5 yıl sürmesi beklenin sevkiyat nedeniyle Trabzon’da yaklaşık 170 Alman askeri görev yapacak. Almanya, bu amaçla daha önce 28 aylığına bir oteli kiralarken, sevkiyatta görev alacak askerlerin ilk grubu Trabzon’a geldi. 2 askeri uçakla Almanya’dan akşam saatlerinde Trabzon’a gelen Alman askerler, havalimanındaki pasaport işlemlerinin ardından otobüsle kalacakları otele geçti. Askerlerin beraberlerinde getirdikleri bazı malzemeler ise bir kamyonetle otele nakledildi. Nisan ayının başında gelecek 70 askerle Trabzon’da görev yapacak Alman asker sayısının 170’i bulacağı bildirildi.

Birliğin basın sözcüsü Yarbay Ludger Terbrüggen, havalimanı çıkışında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Almanya’ya ait 2 askeri uçakla 60 Alman askerinin Trabzon’a geldiğini belirtti.

Yarbay Terbrüggen, bu askerlerin görevinin; Almanya’nın Afganistan’daki askeri malzemelerinin geri sevkini sağlamak için lojistik destek vermek olduğunu kaydetti.

Nisan başında yaklaşık 70 Alman askeri daha geleceğini ifade eden Terbrüggen, toplamda 160-170 Alman askerinin Trabzon’da görev yapacağını anlattı.NATO askeri malzemelerini değil, Afganistan’daki Alman askeri malzemelerinin geri sevkini yapacaklarının altını çizen Terbrüggen, “2-2,5 yıl burada görev yapacağız. Biz şimdiden bize gösterilen misafirperverliğe, yardımseverliğe ve işbirliğine çok teşekkür etmek istiyoruz. Biz Trabzon’da severek bulunacağız.” dedi.

Nisan başında, önce test amaçlı bir çalışma yapacaklarını dile getiren Yarbay Terbrüggen, gerçek aktarma çalışmalarının ise nisan ayının ortasından sonra başlayacağını belirtti.

Anlaşma gereği, Trabzon üzerinden silah veya mühimmat nakliyesi yapmayacaklarını söyleyen Terbrüggen, “Ağır zırhlı araçlar nakledileceği zaman da bunların önceden tüm silahları sökülmüş olarak Trabzon’a gelecek ve buradan aktarılacak.” diye konuştu.

Bu sevkiyat için çok kapsamlı bir ön çalışma safhasından geçildiğine değinen Terbrüggen, “Bundan böyle hem hava hem deniz limanında bizim askerlerimiz yer alacak ki havalimanına gelen malzemeler buradan deniz limanına taşınıp orada bir nakliye hasarı olup olmadığı kontrol edildikten sonra tasnif edilerek gemileri yüklenip Almanya’ya gönderilecek.” diye ifade etti.