Usame Bin Ladin ve Başbakan Erdoğan’ı Aynı Reklam Konseptinde Kullandılar!

San Fransisco Belediyesi toplu taşımacılık hizmetlerine bağlı otobüslere ve alanlara, ‘American Freedom Defense Initative’ adlı İsrail yanlısı kuruluş tarafından Usame Bin Ladin ile Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ı aynı reklam konsepti içinde kullanan reklam afişleri ve bilboardları büyük tepki topladı.

Afiş ve Bilboardlarda, Usame Bin Ladin’in ‘Sizi ilk çağırdığımız şey, İslam’dır’ sözlerine yer verilirken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, 28 Şubat döneminde Ziya Gökalp’in ‘Asker Duası’ adlı şiirden okuduğu ‘Minareler süngü, kubbeler miğfer, Camiler kışlamız, müminler asker.’ dizelerine yer verilerek, ‘bu onun cihadı, ya sizin ki?’ sorusu yöneltildi. San Fransisco Belediyesi Toplu Taşımacılık Hizmetleri sözcüsü Paul Rose yaptığı basın açıklamasında, kurumlarının söz konusu reklamların içeriğini desteklemediğini belirtirken, artan eleştiriler sonucunda söz konusu reklam gelirlerini San Fransisco İnsan Hakları Komisyonu’na bağışladıklarını açıkladı.

San Fransisco Belediyesi Toplu Taşımacılık Hizmetleri Yönetim Kurulu Başkanı Tom Nolan ise yaptığı basın açıklamasında, ‘Söz konusu reklamların diyaloğun, barış ve adaletin sağlanmasında hiç bir yapıcı katkı sağlamadığını’ belirtti.

Nolan, ‘söz konusu reklamlar, Anayasanın 1. Maddesinin koruması altında, reklamlarda başkalarını rencide eden bir dilin kullanılmasını kınıyoruz. Bunun ötesinde, reklam politikalarımızı yeniden gözden geçireceğiz ifadelerini kullandı.’ Aynı kuruluş benzeri reklamları Chicago toplu taşıma araçları ve alanlarına da vermişti .