Çin’de Tek Çocuk Politikasına Devam

Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin’de 1980 yılından itibaren uygulanmaya konulan tek çocuk politikasının sürdürülmeye devam edeceği açıklandı.

Çin’in başkenti Pekin’de devam eden yıllık olağan Ulusal Halk Kongresi çerçevesinde düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çin Kamu ve PerSonel Komisyonu Başkan Yardımcısı Wang Feng, ülkede uygulanan mevcut aile planlama politikasının sürdürüleceğini söyledi.

Ülkede Son zamanlarda sürekli olarak tartışılan ve reform yapılması öngörülen tek çocuk politikası ile ilgili konuşan Wang, planlama politikasında gevşemeye gidilmeyeceğini, bu alandaki çalışmaların yoğunlaştırılacağını, fakat değişimin söz konusu olmadığını belirtti.

Çin'in yoğun nüfusu ve nüfus ile insan kaynakları arasındaki karşılıklı baskı unsurlarının halen büyük olduğuna dikkati çeken Wang, "Parti yönetiminin, henüz tek çocuk politikasında gevşemeye gidilmesi yönünde bir takdirinin olmadığını" dile getirdi.ÇİN NÜFUSU YAŞLANIYORÇin'de yaşlanan nüfus ve iş gücü sıkıntısının yol açtığı problemler nedeniyle tek çocuk politikasında gevşemeye gidilmesi yönündeki görüşler çoğalmıştı. Ülkede 60 yaş üzerindeki nüfus, 195 milyona ulaştı. Bu, Çin'in nüfusunun yüzde 14,1'si anlamına geliyor. Bu arada, yaşı 80'in üzerindeki yaşlı nüfusu da 20 milyonu geçti.Çin’de doğum oranlarının azalması ve yaşlı nüfusun hızla artmasından dolayı ülkede 2020 yılından itibaren çalışabilecek işçi nüfusunda ciddi azalmalar olacağı öngörüsünde bulunuyor. Ülkede 60 yaşını aşanların 2050 yılında nüfusun yüzde 31,1'ini oluşturacağı tahmin ediliyor. Halen dünyada yaşlı nüfusu 100 milyonu aşan tek ülke konumunda. 2033 yılına kadar Çin'in 60 yaş ve üzeri nüfusunun 400 milyonu bulmasından endişe ediliyor.Çin'de birçok aile, erkek çocuk tercih ettiği için kız bebekler aldırılıyor. Çin'de doğurganlık oranı 1970'de yüzde 5,8 iken tek çocuk politikasının uygulanmaya başlamasının ardından bu oran, 1979'da yüzde 2,7'ye 2009'da ise yüzde 1,5'ye düştü. Uzmanlar, özellikle çalışan insan gücü ile büyüme kaydeden ve dünyanın üretim merkezi haline gelmeyi başaran Çin’in tek çocuğu sürdürmeye devam etmesi halinde yaşlanan nüfusu ile ekonomik ve sosyal bağlamda sorunlar yaşanacağını dile getiriyor.