7. Ulusal İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kongresi 18-20 Nisan’da Adana’da Yapılacak

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Adana ve İstanbul Şubeleri tarafından ortaklaşa düzenlenen 7. Ulusal İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kongresi 18-20 Nisan’da Adana’da yapılacak
Ulusal İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kongresi Düzenleme, Danışmanlar ve Yürütme Kurulu 2. Toplantısını MMO Adana Şubesi Eğitim Salonu’nda yaptı.

7. Ulusal İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kongresi 18-20 Nisan’da Adana’da Yapılacak
MMO Adana Şube Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Atıcı, sağlık ve güvenliği sosyal gelişmenin en temel öğeleri olduğuna dikkat çekerek, “Hiçbir şey insan hayatından daha değerli değildir. Sağlıklı ve güvenli ortamda çalışma hakkı en temel insan haklarından biridir. Çalışma yaşamında yer alan çalışanların sağlıklarının korunması, güvenliklerinin sağlanması için yapılan çalışmalara işçi sağlığı, iş güvenliği diyoruz. Ancak bugün dünya ve ülkemizde bu kavramın içeriğinin doldurulamadığını görüyoruz” dedi.

Atıcı, işçi sağlığı ve iş güvenliğinde temel amacın çalışma yaşamında çalışanların sağlığına zarar verebilecek hususların önceden belirlenerek gereken önlemlerin alınması, iş kazası geçirmeden, meslek hastalıklarına yakalanmadan, rahat ve güvenli bir ortamda çalışmalarının sağlanması, çalışanların ruhsal ve bedensel sağlıklarının korunması olduğunu söyledi.

Atıcı şöyle konuştu: “İş yerinde sağlık ve güvenlikle ilgili şartları sağlamak işverenin öncelikli ödev ve sorumluluğudur. Çalışanlarda alınan her türlü tedbire ve talimatlara uymakla yükümlüdürler. İlgili düzenlemeleri hazırlamak ve uygulanmasını denetlemek ise elbette devletin görevidir. Bu ise ancak tarafların uzlaşma içerisinde işçi sağlığı ve güvenliğinin önemine inanmaları ile mümkündür.

ILO rakamlarına göre, dünyada 1,2 milyarı kadın olmak üzere 3 milyar civarında bir işgücü bulunmaktadır. Dünyada her 15 saniyede 1, her gün yaklaşık 6 bin işçi iş kazaları veya meslek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Her yıl yaklaşık olarak 360 bin kişi iş kazası, 1 milyon 950 bin kişi ise meslek hastalıklarından dolayı yaşamını yitirmektedir.

SGK verilerine göre, Türkiye‘de günde yaklaşık 200 iş kazası olmakta, iş kazaları sonucu, 4 kişi hayatını kaybetmekte, 6 kişi ise iş göremez hale gelmektedir. Ülkemiz iş kazalarında Avrupa ve Dünya‘ da ilk sıralarda; ölümlü iş kazalarında ise Avrupa‘da birinci, Dünya‘ da üçüncü sırada yer almaktadır. İş kazalarının önemli bir bölümünün kayda alınmadığı gerçekliği bir yana, meslek hastalıkları hemen hemen hiç kayda alınmamaktadır.

Yapılan araştırmalara göre, iş kazalarının yüzde 98‘i, meslek hastalıklarının yüzde 100‘ü önlenebilir iken gerekli önlemler alınmadığı için maalesef her yıl iş kazaları ve meslek hastalıklarından dolayı birçok ülke nüfusuna denk insan topluluğu hayatını kaybetmektedir.” Atıcı, TMMOB Makina Mühendisleri Odası olarak; bir meslek örgütü olmanın sorumluluk ve bilinciyle Ulusal İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kongresini 7’nci kez 18-20 Nisan 2013 tarihlerinde Adana’da gerçekleştireceklerini kaydetti.

Atıcı, “Ulusal çapta gerçekleştireceğimiz bu büyük buluşmada amacımız; emekten, halktan yana bir meslek örgütü olmanın bilinci ve sorumluluğuyla bu ekonomik ve toplumsal sorunu her boyutuyla bir kez daha tartıştırıp ortaya çıkan çözümleri kamuoyunun ve ilgili yetkililerin bilgisine sunmak görevini yerine getirmektir” şeklinde konuştu.

Ulusal İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kongresi Düzenleme, Danışmanlar ve Yürütme Kurulu toplantısında Kongre Sekreteri Elif Doğruyol çalışmalar hakkında bilgilendirme yaptı. Kongre Programı ile Kongrenin daha etkin ve verimli geçebilmesi için yapılacak çalışmalar tartışıldı .
Kaynak: İHA