‘Yerinde Gümrükleme’ İle Sınır Kapılarındaki Tır Kuyrukları Bitecek

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Halkalı Gümrük Müdürlüğü’nde bir TIR’ın 6 ile 12 saat arasında kuyrukta beklediğini, "Yerinde Gümrükleme" uygulamasıyla bu yığılmaların önleneceğini bildirdi.

Uygulamayla firmaların, mallarını gümrüklere uğramadan fabrikalardan ihraç edebileceğini de kaydeden Yazıcı, "İzinli Gönderici" projesiyle de depolardaki ürünleri TIR’lara yüklenerek doğrudan alıcıya gönderebilme imkanı sağlanacağını belirtti.

Bakan Yazıcı "Yetkilendirilmiş Yükümlü", "Yerinde Gümrükleme" ve "İzinli Gönderici" uygulamalarını İzmir iş dünyasına tanıttı. "Kolay ticaret, büyük Türkiye" sloganıyla başlatılan uygulamaların ihracatı arttırıp gümrük ve nakliye giderlerini azaltacağını vurguladı. Söz konusu uygulamalarla Türkiye’nin, ticaretin en kolay ve en güvenli yapıldığı ülke olmasını sağlamayı hedeflediklerini vurgulayarak, “Ülkemizdeki 3 milyonu aşkın ticari işletme, 1 trilyon doların üzerinde mal ve hizmet üretmektedir. 400 milyar dolara yaklaşan dış ticaretimiz, gümrük kapılarımızdan yapılıyor. Ticaretin her alanda daha kolay ve güvenli yapılması için yeni enstrümanlar geliştiriyoruz. Bu çerçevede bir yandan mevzuat düzenlemeleri yapıyor, diğer yandan iç ve dış ticaretin işleyişini kolaylaştıracak, bürokrasiyi azaltacak yeni projeler geliştirip uyguluyoruz.” diye konuştu.

2013 yılında gümrüklerde büyük değişimler yaşanacağına dikkat çeken Bakan Hayati Yazıcı, şöyle devam etti: “Yetkilendirilmiş Yükümlü uygulamasıyla firmaların, mallarını TIR’lara yüklenip zaman kaybetmeden doğrudan sınırı aşarak yurtdışındaki müşterilere ulaştırabildiği, TIR’ların gümrüklere gitmediği ve böylece kuyrukların olmadığı, işlemlerin bürokrasiye takılıp yavaşlamadığı, ihracatçımızın gümrük işlemlerini kendi tesislerinde yaptığı bir Türkiye hedefliyoruz.”‘YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜLERİN MALLARI GÜMRÜKLERDE DAHA AZ KONTROLE TÂBİ TUTULACAK’Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı’nın verdiği bilgiye göre yetkilendirilmiş yükümlülerin eşyası, diğer firmalara göre gümrük idaresince daha az kontrole tâbi tutulacak. Kontrol edilmesi gerektiği durumda da öncelikli olacak. Gümrüğe, diğer firmalara göre daha az bilgi verecek. Yetkilendirilmiş Yükümlü uygulaması, gümrük idareleri açısından da birtakım faydalar sağlayacak. Güvenilir firmaların malları, gümrüklere gelmeyecek. Bu sayede güvenilir olmayan firmaları tespit çok daha kolay olacak. Kaçakçıları ve devleti kandırmaya çalışanlar daha rahat yakalanacak. Yetkilendirilmiş yükümlü statüsüne güvenilir, ticari kayıtları düzgün izlenebilir olan, mali yapısı taahhütlerini karşılamaya yeterli, emniyet ve güvenlik kriterlerini sağlayan, en az üç yıldır faaliyette bulunan, Türkiye’de yerleşik gerçek ve tüzel kişilerle kamu kurum ve kuruluşları sahip olacak. Sertifika alarak yetkilendirilmiş yükümlü olan firmalar, bu hakka süresiz sahip olacak.YERİNDE GÜMRÜKLEME İLE HER TESİS BİR GÜMRÜK HALİNE GELECEKGüvenilir firmalardan oluşan güvenli bir ticaret ağı oluşturmayı istediklerini belirten Bakan Yazıcı, Yerinde Gümrükleme ile ilgili bilgi de verdi. Öncelik ihracatta olmak üzere belirlenen kriterlere uygun her tesisi bir gümrük haline getireceklerini aktaran Yazıcı, bunun Avrupa Birliği’nde yaygın olarak kullanıldığını söyledi.

Uygulamayı öncelikle ihracat işlemlerinde başlatacaklarını kaydeden Hayati Yazıcı, bu belgeyi alan firmaların, ürünlerin gümrüklemesini kendi tesislerinde yaparak doğrudan müşterilerine göndereceğini anlattı. Bakan Yazıcı’nın verdiği bilgiye göre Yerinde Gümrükleme ile ihracatçıların TIR’larının katettiği yol, gümrüğe gitmediği için kısalıyor. Gümrüklerde boş yere beklemeleri bitiyor. Teslimat daha hızlı yapılabildiği için işlemler hızlanıyor, daha çok sipariş alınabiliyor. Bu da maliyetleri azaltacak ve ihracatçıların rekabet gücünü arttıracak. Yetkilendirilmiş Yükümlü uygulaması ise gümrükleme işlemleri için firmalarca yapılan ortalama 954 lira masrafın yüzde 90’ını ortadan kaldırıyor. Böylece ticaret erbabı, sevkiyat başına ortalama 861 lira tasarruf sağlayacak. Yetkilendirilmiş Yükümlü sertifikasına sahip bir firma için bir konteyner ürünün gümrükleme ve nakliyesi, ortalama yüzde 17,5 ucuzlayacak. Firmalar, gümrükleme işlemini kendi tesislerinde yapabildiği için ihraç mallarını günün her saatinde yola çıkarabilecek. Herhangi bir iç gümrüğe uğramadan doğrudan sınıra giden araçlar, alıcılarına en hızlı biçimde ulaşacak. İhracatçıların sipariş karşılama hızları ciddi oranda artacak, beklemeden kaynaklanan giderler azalacak.Bakan Yazıcı, konuşmasından sonra bazı kurumlara temsili sertifika verdi.'EXPO’NUN İZMİR’E GELMESİNİ KİMSE ENGELLEYEMEZ'Bakan Hayati Yazıcı, EXPO 2020 alanı olarak belirlenen İnciraltı hakkında ise şu değerlendirmede bulundu: "EXPO, Türkiye için İzmir önemli bir proje; tanıtım açısından, uluslararası duyarlılık açısından, ekonomi açısından. Türkiye ve İzmir bu hedefe odaklanmış durumdadır ama bir taraftan da EXPO alanıyla ilgili durumun mahiyetini bilmiyorum. Sanıyorum ki bu durum herhalde aşılır. Belki bir usul eksikliği olabilir. Onlar konuşularak aşılır. EXPO'nun İzmir'e gelmesini içimizden kimsenin engellemesi mümkün değil. Bana göre buna yargı da dahildir."