Hösükoğlu: İş Kazaları Bakımından Türkiye Dünyada Üçüncü Sırada

Genç Hür Sanayici ve İşadamları Derneği (HÜRSİAD), 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun işverenlere getirdiği sorumlulukları masaya yatırdı.

Genç HÜRSİAD Başkanı Murat Hösükoğlu, 6331 Sayılı Kanun’un, tehlike sınıflarına göre işverenlere ve çalışanlara bir dizi yükümlülükler getirdiğini belirterek, bütün işyerlerinin kendi durumlarını kanuna uygun hale getirmesi gerektiğini ifade etti.

İş sağlığı ve güvenliği hakkında yapılan yatırımların yetersiz olduğunu ifade eden Murat Hösükoğlu, "Üreten susarsa, Türkiye susar." diyerek işverenlerin ve özel sektörün önünün açılması gerektiğini söyledi.

Asgari ücret üzerindeki yüklerin sanayiciyi zor durumda bıraktığını vurgulayan Hösükoğlu, "Kıdem tazminatı yükü işveren üzerinden kaldırılmalıdır. Üretimin olduğu yerde ülke zenginliğe kavuşur, işsizlik azalır. Globalleşen dünyada rekabetin şartları günümüzde çok ağırdır. Hindistan, Brezilya ve Türkiye'nin adı gelecek vadeden ülkeler arasında geçiyor. Sanayicimizin üzerindeki yükler kaldırıldığında bu süreç hızlanacaktır. Ne kadar fazla üretir güçlü olursak o kadar kişiye iş sağlarız, işçi sağlığı ve güvenliğine daha fazla önem verme imkânımız doğacaktır.” dedi.

Dünyada en fazla iş kazası olan ülkeler arasında Türkiye’nin 3’üncü sırada yer aldığı bilgisini veren Hösükoğlu, AB ülkeleri arasında ölümlü iş kazaları açısından ilk sırada yer aldığını açıkladı.

Hösükoğlu, “Her gün ortalama 5 kişi, iş kazası sonucu iş göremez hale gelmektedir, iş kazaları nedeniyle her yıl Gayri Safi Milli Hâsıla'nın yüzde 5’i kaybolmaktadır. Her gün ortalama 217 iş kazası olmaktadır. Her gün ortalama 4 işçi, iş kazası sonucu hayatını kaybetmektedir.” diye konuştu.

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Nevzat Erdağ ise tüm işyerleri için, bir kişi sigortalı çalışanı olsa dahi risk değerlendirmesini yapmayan firmalara, ilk olarak 3 bin 500 TL’lik para cezası verilecekken, işyerlerini değerlendirmenin yapılmadığı her ayrı ay için ise 4 bin 500 liralık ayrı cezalar beklediğini kaydetti.

Nevzat Erdağ, “Uygulamayı maddi cezalara dayatan yeni yasada ayrıca 50 ve üzerinde çalışanı olan işyerleri için istihdam edilmeyen işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanları nedeniyle de, işyerlerini 10 bin TL gibi cezalar bekliyor.” ifadelerini kullandı.Yeni yasaya ihtiyaç duyulmasının temel sebebinin yılda ortalama 80 bin iş kazasında yaklaşık bin 500 vatandaşın hayatını kaybetmesi olarak gösteren Erdağ, şunları kaydetti: “Ayrıca yapılan bu yenilik sayesinde AB üyelik sürecinde de bir engel aşılmış olmaktadır. Ancak her şeyden önemlisi; insanın en tabi hakkı 'yaşama hakkıdır.' Bu nedenledir ki çalışanlarımızı, işverenlerimizi kendi yaşama haklarını koruyabilme adına bilinçlendirmeliyiz. Yasanın uygulamaya alınmasıyla, bu bilinçlenme adına önemli bir adım atılmıştır. Taraf olduğumuz uluslararası sözleşmeler de çalışma hayatının genelini kapsayacak bir iş sağlığı ve güvenliği yasasını zorunlu kılmıştır.”