Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevî Sempozyumla Anılacak

Gümüşhane Valiliği ve Gümüşhane Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenecek olan I.

Uluslararası Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevî Sempozyumu, 3-5 Ekim 2013 tarihleri arasında Gümüşhane Üniversitesi'nde yapılacak. Sempozyum Düzenleme Kurulu Üyesi Gümüşhane Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlileri Yrd. Doç. Dr. Adem Çatak, Türk kültür tarihinin abide şahsiyetlerinden olan Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevî’nin sempozyum aracılığıyla gelecek kuşaklara tanıtılmasının amaçlandığını söyledi.

Medeniyetlerin ilim adamlarının omuzlarında yükseldiğine dikkat çeken Çatak, “Bu yönüyle ufuk sahibi alimler, içinde yetiştikleri toplumları ayakta tutan, onlara yön veren büyük şahsiyetlerdir. Toplumumuzun temel taşı durumundaki müstesna şahsiyetlerin düşüncelerinin yeni nesillere tanıtılması, günümüz insanına ışık tutması açısından büyük önem taşımaktadır.” dedi.

Anadolu’da yetişmiş çok değerli tarihî şahsiyetleren biri olan Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevî’nin aynı zamanda meşhur bir muhaddis, kelamcı, fakih ve sûfî olduğunu belirten Çatak, şöyle devam etti: “Gümüşhanevî hakkında bugüne kadar birçok bilimsel araştırma ve toplantılar yapılmış ve yapılmaya devam etmekte. Onun, kalemi ve kelamıyla İslam dünyasına büyük hizmetleri olmuş, bilginin değerini her zaman en üstte tutarak, toplumun maddi ve manevi ihtiyaçlarını temine çalışmış, pasifliğe, miskinliğe ve tembelliğe savaş açmış, insana ve topluma hizmeti ön planda tutarak bunun için gerekli olan fedakârlıklardan kaçınmamış, gerektiğinde cephede düşmanla savaşmış. İslamî ilimlerin birçok dalında eserler vücuda getirmiş Gümüşhanevî, yüzlerce öğrenci yetiştirmiş bir ilim ve aksiyon adamı. Bu sempozyum aracılığıyla kültür tarihimizin bu değerli şahsiyetinin düşünce ve eserlerini tanıtmayı ve onların toplumumuza tesirlerini araştırmayı amaçlamaktayız.” Sempozyum düzenleme kurulu Gümüşhane Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim görevlileri Yrd. Doç. Dr. Ali Kuzudişi, Yrd. Doç. Dr.Adem Çatak, Yrd. Doç. Dr. Hasan Yaşaroğlu ve Yrd. Doç. Dr. Davut Şahin’den oluşuyor. Onur kurulunda ise Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın ve Diyanet İşleri Eski Başkanı Lütfi Doğan yer alıyor. Sempozyumda sunulacak bildirinin konu ve şartları, Gümüşhane Üniversitesi internet sitesinden duyuruldu .