Ziraat Odası ve Muhtarlar Derneği Başkanı İle İl Genel Meclisi Üyesi Ortak Açıklama Yaptı

Lapseki Ziraat Odası Başkanı Sadık Özdem, Muhtarlar Deneği Başkanı Seyfettin Turan ve İl Genel Meclis Üyesi Eyüp Yılmaz, Adatepe ve Şevketiye köyü yakınlarına kurulması planlanan ''Lapseki Enerji Santralı Limanı Kül Depolama sahası ve Derin Deniz Deşarjı'' kapsamında, 12 Şubat'ta gerçekleştirilecek ÇED Raporu toplantısı öncesinde ortak basın açıklaması yaptı.

' 'Biz enerji santralı istemiyoruz'' başlığıyla yapılan yazılı açıklamada, kurulması planlanan enerji santralinin, Adatepe köyüne yapılması durumunda, Taştepe, Şefketiye, Alpagut, Mecidiye, Çardak beldesi ve Lapseki merkezi olmak üzere 40 köy ve beldelerde insan sağlığını, doğayı, tarım, hayvancılık, deniz eko sistemini etkileyeceği, çevreyi kirleteceği bildirildi.

Lapseki'nin, 40 köy ve 2 beldesiyle doğası ve deniziyle eşi benzeri olmayan bir ilçe olduğunu ifade edilen açıklamada, ilçenin genel nüfusunun, 22 bin olduğu belirtildi.

İlçe merkeziyle köylerin yüzde 90'nın geçimini tarım ve hayvancılıktan sağladığı, bölgede meyvecilik, sebzecilik ve tarla bitkileri üretimi yapıldığı kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:

''Termik santralin kurulmasıyla egzoz ve bacalardan karbondioksit salınımı sonucu hava kirliliği oluşacak. İlçemiz merkez ve köylerinde halk sağlığı olumsuz etkilenecek, kanser vakaları artacak, solunum enfeksiyonları, astım, bronşit ve kalp hastalıkları gibi hastalıklar artacaktır. Termik santralin kurulmasıyla Lapseki, sağlığın ve yaşamın ilçesi değil, kanserin, ölümün ilçesi olacaktır. Biz yaşamak istiyoruz, kanser olmak istemiyoruz. Lapseki ve köyleri, yenilenebilir enerji kaynakları açısından çok şanslı bir ilçedir. Enerji ihtiyacı, rüzgar enerjisi ve güneş enerjisiyle de sağlanabilir. Termik santral, Lapseki'nin temiz ve güvenli enerji geleceğinin önündeki en büyük engeldir. Enerji ihtiyacı, çevre ve insan sağlığına büyük tehdit oluşturan bir karbondioksit bombası ile çözülemez.

Biz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın santrale ait ÇED Raporu'na onay vermemesini talep ediyoruz. Temiz ve güzel bir yaşam için tarım, hayvancılığımız, doğamız, kuşlar ve ormanlarımız için termik santral istemiyoruz.''

Muhabir: Ercan Özçetin / Fikriye Susam Uyar

Yayıncı: Haluk Yüksel
Kaynak: AA