Gaziantep'te Bir Firma Tarafından ''eski Antep Takvimi'' Hazırlandı

Gaziantep'te bir firma tarafından ''Eski Antep Takvimi'' hazırlandı.

Severoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Severoğlu, bir otelde düzenlenen basın toplantısında, 9'uncusunu hazırladıkları takvimde kullanılan fotoğraflar hakkında bilgi verdi.

Eski fotoğraflarla beraber önemli isimlerin anlatıldığı takvimin benzersiz bir kaynakça özelliği taşıdığını belirten Severoğlu, ''Takvimde, daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış fotoğraflar bulunuyor'' dedi.

Takvimin kapağında 25 Aralık 1937'de, Ankara Halk Evi'nde çekilen Mustafa Kemal Atatürk ve Gazianteplilerin bulunduğu fotoğrafın yer aldığını ifade eden Severoğlu, her sayfadaki fotoğraf hakkında bilgi verdi.

Takvimin her sayfasında, Antep Savunması'nın önemli 6 kahramanının fotoğrafı ve kısa öz geçmişinin de bulunduğunu aktaran Severoğlu, şöyle devam etti:

''İlk sayfada Ayntab halkını Fransız işgaline karşı örgütlemek üzere Mustafa Kemal tarafından görevlendirilen Kılıç Ali, ardından Mustafa Kemal tarafından görevlendirilen ikinci kişi olan ve Heyeti Merkeziye tarafından Ayntab Savunması'nın tam yetki ile komutanlığının verildiği Özdemir Bey, tarihe geçen Şahinbey, savunmanın sivil lideri denilebilecek Ferit Bey, Fransız Komutan Abadi'nin adından bahsettiği Karayılan ve Son olarak 9 Nisan 1920'de 2'nci Kolordu ile Koçlu'ya gelen Selahaddin Adil Paşa yer alıyor.''

Severoğlu, Doç. Dr. Celal Pekdoğan ve Kamil Gereççi'nin katkılarıyla 5 bin adet bastırılan takvimin ücretsiz dağıtılacağını kaydetti.

Toplantı Sonunda Severoğlu, takvim yapraklarında yer alan kahramanlardan Karayılan'ın yeğeni Ali Karayılan ve Ferit Bey'in torunu Reşit Büdeyri'ye takvim hediye etti.

Severoğlu, takvimden Antep Savunması kahramanlarının yakınlarına da posta yoluyla takvim göndereceklerini sözlerine ekledi.

Muhabir: Orhan Çiçek / Veli Gürgah

Yayıncı: Mehmet Güldaş
Kaynak: AA