Kuzey İrlanda örnek alınacak

İspanya gazetesi ABC’nin haberine göre Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Doç. Dr. Mehmet Ulvi Saran’ın PKK ile barış görüşmelerinde Kuzey İrlanda örneğini araştırmak için bu hafta Londra’ya giderek çeşitli görüşmelerde bulunacağını ele alacak

Kuzey İrlanda örnek alınacak
Haberde Abdullah Öcalan 'la yürütülen müzakerelerde “Ulster Barış Süreci”nin çalışılması için bu ziyaretin gerçekleştirileceğinin altı çiziliyor.
Kuzey İrlanda 'nın İngiltere 'den kopması için terör eylemleri gerçekleştiren IRA 'nın (İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu) ile silah bırakma sürecinde rol üstlenen yetkililerle görüşeceği belirtilen Saran 'ın eski başbakan Tony Blair 'in danışmanı Jonathan Powell ile de bir araya geleceği vurgulandı. Kuzey İrlanda ile yürülen barış sürecinin mimarlarından Powell 'in tecrübelerini Saran 'a aktarması bekleniyor.

İlk kez olacak
Haberde Türkiye 'nin terörizm ile savaş konusunda dış güçlerle daha önce sıkça görüştüğü, fakat silahlı bir grup ile müzakere edilmesi anlamında yabancı tecrübelere danışılmasının ilk defa gerçekleşeceği dile getirildi. 1999 yılında tutuklanan Abdullah Öcalan ve Türk yetkililer arasında gerçekleştirilen üst düzey temaslara dikkat çekilirken Başbakan Erdoğan 'ın yürütülen görüşmelere dair yaptığı açıklamalara değiniliyor. ABC, silahların bırakılmasına yönelik oluşan olumlu tutumun özellikle altını çizdi.

Nasıl çözüldü?
İlk İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu (IRA), 1167 'de İngiltere tarafından işgal edilen İrlanda 'nın bağımsızlığı için 1913 'te kuruldu. Bugün IRA olarak bilinen örgüt ise, 1969 'da kuruldu. 1970-1972 'de 500 'den fazla kişi öldü. İlk barış görüşmeleri ise 1994 'te başladı, İngiliz yönetimi 1997 'de IRA 'nın siyasi kanadı Sinn Fein ile görüştü. 1998 'de Kuzey İrlanda Meclisi yasama yetkilerini devraldı, İngiliz askerleri adadan çekildi. 2005 'te, IRA silahlı mücadeleyi tamamen bıraktığını açıkladı. Bugün Kuzey İrlanda 'yı Katolik ve Proteston siyasetçiler beraber yönetiyor.