Dar Gelirli Ailelere Süt İneği Desteği

Kütahya’nın Simav Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) Bireysel Gelir Getirici Projelere büyük önem veriyor.

Dar Gelirli Ailelere Süt İneği Desteği
Vakıf iş veya yardım maksadıyla kuruma müracaatta bulunan dar gelirli vatandaşlara kabiliyetlerine bakarak süt ineği başta olmak üzere saanen keçi satın alarak geçimlerini sağlamanın yollarını arıyor.

Vakıf Müdürü Çetin Balamur, 2013’de bu maksatla vakfa iş veya yardım talebinde bulunan 10 yoksul aileye süt ineği ile 40 aileye saanen keçi satın alınarak teslim ettiklerini ve projenin uygulanıp uygulanmadığının kontrolü için de sıkça köylere giderek denetimlerde bulunduklarını bildirdi.

Bireysel Gelir Getirici Proje ile yoksula balık yedirmek yerine tutmasını öğretmeyi hedeflediklerini ifade eden Balamur, bu yolla geçimini sağlamayı başaran ailelere satın aldıkları süt ineği ve keçileri hibe ettiklerini söyledi.

İlçeye bağlı Hüsüm köyüne giderek iki ay önce süt ineği teslim ettikleri Sami Cengiz (27)’in ahırında denetimlerde bulunan Vakıf Müdürü Çetin Balamur, “Sami arkadaşımız sakat olduğu gerekçesiyle iki ay önce vakfımıza gelerek bizden iş talebinde bulundu. Köye gelerek ailesini ve durumunu inceledik. Bir ineğe bakabileceğine kanaat getirdikten sonra 2 bin liraya gebe düve satın alarak kendisine teslim ettik. Şimdi kontrol için geldiğimizde inek doğum yapmış. Erkek bir buzağısı olmuş. Adını da “Hızır” koymuşlar. Çok memnun olduk. Günde ortalama 10 kilo süt aldıklarını öğrendik. Bunun yaklaşık 8 kilosunu satarak ailesi ve çocuklarının geçimini sağlıyor. Yoksula balık yedirmek yerine tutmasını öğretiyoruz” dedi.

Balamur ayrıca Bireysel Gelir Getirici Proje sayesinde yoksula iş imkanı sağlarken ilçede büyük ve küçükbaş hayvancılığında gelişmesine katkı sağlamanın hazzını yaşadıklarını kaydetti.

İneğin sahibi Sami Cengiz, “Beni kimseye muhtaç etmeyen Simav Kaymakamı Yüksel Ünal ve mütevelli heyet üyelerine teşekkür ediyorum” dedi.

İnek sahibi Sami Cengiz’in bir çocuk annesi eşi Nazife Cengiz (24), “İneğimiz doğum yaptı. Erkek bir buzağımız oldu. Ailemize Hızır gibi yetiştiği için adını da “Hızır” koyduk. İneğimizden günlük ortalama 10 kilogram dolayında elde ettiğimiz sütün bir kısmını buzağımıza veriyor, kalan kısmını da satarak ailemizi geçindiriyoruz. Allah razı olsun” dedi.

Kaynak: İHA