Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Ak Parti Siyaset Akademisi’nde Akademi Adaylarına Hitap Etti

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, sıfır sorun konseptini anlamayanların Avrupa krizi içinde yer alacağını belirterek, "Avrupa’da kriz yaşadığında biz komşu ülkelerle dış ticaretini yüzde 8’den yüzde 32’lere çıkardık.

Sıfır sorun meselesini anlamayanlar aslında bunu göremeyenlerdir" dedi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, AK Parti Ankara İl Başkanlığı’nın düzenlediği Siyaset Akademisi’nde akademiye katılanlara hitap etti. Davutoğlu, Ankara’nın ayrıcalığından bahsederek, Ankara’nın arka planda derin bir tarihi geçmişi olduğunu anlattı. Ankara’nın son başkent olduğunu söyleyen Davutoğlu, Ankara’nın manevi bir mirasın bulunduğu şehir olduğunu ifade etti.

Siyasetin temelinin ahlak ve vicdan olduğunu kaydeden Davutoğlu, "Önce Fatih olmak için Akşemsettin’in dizinin dibine çökmek lazım, Akşemsettin olmak için Hacı Bayramın. Bizim siyasetimizin esası, ülkemizi lider yaparken kendimizi de mahviyeti tekrar keşfetmemizdir. Hiçbir zaman kibri, gururu öne çıkarmamaktır" dedi.

Ülkelerin stratejisini tarih ve coğrafyalarına dayandırmak zorunda olduğunu kaydeden Davutoğlu, "Bu coğrafyada yaşayan birisinin 'Niçin bu kadar sıkıntılı bir yerde yaşıyorum ki? Gelin bu milleti topluca problemi az bir yere taşıyalım' gibi bir şey deme hakkı yoktur. Bu coğrafyanın gereğini yapacaksınız, o tarihin sorumluluğunu üstleneceksiniz" diye konuştu.

"BİZİM TEK BOYUTLU COĞRAFYAMIZ YOK"

Anadolu coğrafyasının hiçbir zaman merkezi rolünü kaybetmediğini ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti: "Her ülke kendi coğrafi algısını oluşturur. Hangi haritayı alırsanız alın, Anadolu merkezdedir. İster kuzeyi merkez alan haritayı alın, ister batı, ister doğu, Anadolu merkezdedir. Bu coğrafi özellik dolayısıyla da bizim tek boyutlu bir coğrafyamız yoktur. Türkiye hem Avrupa’dır, hem Asya’dır ve aynı zamanda Afrika’dır. Hem Balkan ülkesiyiz, hem Karadeniz ülkesiyiz, hem Orta Asya ülkesiyiz, hem Orta Doğu ülkesiyiz” Tarihin şekillendirilmesine de değinen Davutoğlu, tarih ile birlikte yenilenmeye dikkat çekti. Davutoğlu, "Tarihin şekillenmesinde katkıda bulunmuş milletler, tarihi akışta büyük pay sahibi olmuş milletler, diğerleri daha çok atışla şekillenmiş milletler. Bizim milletimiz tarihte özünü unutmamış millettir" dedi.

Dört farklı restorasyon olduğunu da anlatan Davutoğlu, bunları Osmanlı döneminde Tanzimat, Cumhuriyetin kurulması, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra demokrasi ve yeni temeller üzerinde küresel bir vizyon oluşturma çabası olarak sıraladı. Güçlerinin temel odağı olarak halk ile birlikte hareket etme olarak açıklayan Davutoğlu, "Biz aynen durgun suyun bozulması gibi durduğu zaman atalete uğrayan bir toplumuz. Hareket edeceğiz. Hareket ettiğimiz zaman, devlet kurarız, hareket ederken insanlara inandığımız değerleri götürürüz" dedi.

"BİZİM GÜCÜMÜZÜN TEMEL ODAĞI MİLLETİMİZİN HAREKETE GEÇMESİDİR"

Bakan Davutoğlu, gücünü milletten almayan bir devletin milleti harekete geçirmesinin mümkün olmadığını belirterek, "İç tehdide dayalı siyaset geliştirenlerin milleti idrak etmesi mümkün değildir. Onun için 28 Şubat bin yıl yaşayacak diyenler, aslında kendi düşman ibraz ettikleri halk topluluklarına bin yıllık bir mücadeleyi söylüyorlardı. Ama yaşamadı. Çünkü, halkıyla mücadele eden hiç kimse yaşayamaz. Bugün Orta Doğu’daki meselede budur. Bizim gücümüzün temel odağı milletimizin harekete geçmesidir” Özgürlüklere sahip çıkacaklarına dikkat çeken Davutoğlu, "Özgürlük insan onurudur. Halkından korkanlar o onura saygı göstermezler. Suriye rejiminin düştüğü durum bu sebeple onursuzluktur. Kendi halkından korkanlar, kendi hayat damarlarını keserler" dedi.

Davutoğlu, sıfır sorun konseptini anlamayanların Avrupa krizi içinde yer alacağını belirterek, "Avrupa’da kriz yaşadığında biz komşu ülkelerle dış ticaretini yüzde 8’den yüzde 32’lere çıkardık. Sıfır sorun meselesini anlamayanlar aslında bunu göremeyenler. Biz bunu söylerken Türkiye’nin bu ilkeyi benimserken, Türkiye’nin mutlak anlamda komşularla entegre olması prensibini benimsedik" dedi.

İran’da nükleer santrallerin 25 bine ulaştığına ilişkin bir soru üzerine Davutoğlu, "Türkiye Cumhuriyeti nükleer silaha karşıdır. Hiçbir ülkenin ayrıcalığı olmaz. Her ülke eşit hakka sahiptir. İran anlaşma olsaydı bu kadar kapasiteye sahip olmayacaktı. Müzakerelerin tekrar canlanmasının istiyoruz" şeklinde konuştu.

Kıbrıs Barış sürecinde eşit haklara dayalı bir yönetimin varlığından bahseden Davutoğlu, karşı tarafında kabul edeceği bir barış sürecine destek vereceklerini belirtti.

"AK PARTİ, ÖNÜNE KONAN BARİYERLERİ HALKIN DESTEĞİ İLE GEÇMEKTEDİR"

AK Parti Ankara İl Başkanı Murat Alparslan ise, AK Parti için milletin desteğinin önemine değinerek, "AK Parti önüne konan bariyerleri halkın desteği ile geçmektedir, alt etmektedir" dedi.

Türkiye’nin artık gündemi belirlenen, bazı ülkeleri takip eden bir ülke olmadığını vurgulayan Alparslan, "Türkiye artık hem gündem belirleyen, hem de takip edilen bir ülke konumunda. Bu topyekun bir milli birlik ve beraberlikle başarılan bir süreçtir" diye konuştu.

Alparslan, AK Parti’nin siyaset ezberleri bozan, yeni bir soluk, yeni bir duruş olarak ifade ettiklerini kaydederek, siyaset akademisine katılan her insanın 'Ben niye siyaset yapıyorum?’ ve "Niye AK Parti’de yapıyorum?' sorularını kendine yönetmesi gerektiğini belirtti.

Alpaslan, "AK parti’de yapılan siyaset bilgiye dayanan, reel siyaset zemininde yapılan siyasettir. Çünkü neyi yaptığımızı, niye yaptığımızı, nasıl yapacağımızı, kimlerle yapacağımızı, hangi takvime göre bunları yapacağımızı çok iyi bilmek durumundayız" şeklinde konuştu.

Öte yandan, Bakan Davutoğlu, doğum günü dolayısıyla kendisi için hazırlanan pastayı da kesti

Kaynak: İHA