2. Türk-Alman Ceo Forumu

Almanya Başbakanı Angela Merkel, vize sorunun çözümü konusunda bir diyalog programının oluşturulduğunu belirterek, Türkiye’nin AB’ye tam üyelik sürecinde Ankara Protokolü sorunu olduğunu dile getirerek, “Kıbrıs sorunu bu çerçevede çözüme kavuşturulmadığı takdirde istediğimiz kadar çok fasılı açamıyoruz. Biz tabi ki sonuca odaklı bir tam üyelik sürecinin gerçekleştirilmesi istiyoruz. Bu sürecinde mutlaka ve mutlaka bir sonuca varmasını bekliyoruz” dedi.

2. Türk-Alman Ceo Forumu
2. Türk-Alman CEO Forumu, Ankara Hilton Oteli’nde, Almanya Başbakanı Angela Merkez, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz ile çok sayıda Türk ve Alman işadamının katılımıyla gerçekleştirildi.

Türk-Alman CEO Forumu öncesinde Almanya Başbakanı Merkel ve Ekonomi Bakanı Çağlayan, 16’şar Türk ve Alman firmasının CEO’larının katılımıyla basına kapalı bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantının ardından foruma katılan Almanya Başbakanı Merkel burada yaptığı konuşmada, bütün odaklandıkları konunun karşılıklı güvene dayalı ekonomik birliği olduğunu söyledi.

Türkiye ve Almanya işletmeleri açışından son derece güvenilir yatırım koşulları sağladığını dile getiren Merkel, “Bugünkü ekonomik forumda her iki kurumunda bunun hazırlamasında gösterdikleri çaba ve işbirliğinin ne kadar yoğun olduğunu göstermekte. Karşılık ticaretimiz çok yoğun ve 30 milyar Euro’nun üzerindedir. Buda artabilir. Almanya’dan gelen yatırımlar Türkiye’de çok önemli ve bu yatırımlar bizi ileriye de taşıyabilir. Çünkü enerji sektöründe çok büyük bir işbirliğine ihtiyaç var. Hem Alman hem Türk tarafı bu konuyu dile getirdi.

Türkiye’nin ekonomisindeki ilerlemeden bahseden Merkel, Türkiye’nin ekonomisinde çok önemli büyüme hızları olduğunu ve kentlerin gelişmesi, alt yapının iyileştirilmesinin bütün bunlara örnek çok büyük bir alan olduğunu söyledi.

“TÜRKİYE’NİN AKTİF BİR ŞEKİLDE TRANSATLANTİK İŞ KONSEYİ’NE KENDİSİNİ DAHİL ETMESİNİ DESTEKLİYORUZ”

Tartışma konusu olanın sadece klasik enerji türleri olmadığını, yenilene bilir enerji türlerinin Türkiye’de önemli olduğu, bunun gelişmesi için Türkiye’de yeterli çerçevenin ve koşulların olduğunu kaydeden Merkel, konuşması şöyle devam etti: “Alt yapıda diğer firmaların belirttiği gibi önemli bir yatırım alanı. Burada demiryolu alt yapısının gelişmesi ve havalimanları alt yapısının geliştirilmesi ayrıca uçak şirketleri arasında işbirliğinin geliştirilmesi önemli alanlar. Alman ve Türk firmaları arasında uzun yıllara dayanan bir işbirliği deneyimi var. Aynı zamanda küçük ve orta ölçekli işletmeler arasında işbirliği ne yazık ki beklenen düzeyde değil. Burada önemli bir potansiyel var. Bu alanda da işbirliğimizi yoğunlaştırabiliriz. Çünkü orta ölçekli işletmeler Almanya’daki ekonomik gelişmenin bel kemiğini oluşturmuşlardır ve zor ekonomik koşullarda desteklerini esirgememişlerdir. Tabi ki iyi bir işbirliği ile Türkiye’de de itici bir güç kazandırabilir. Ama bir tabi ki Almanya’da da Türk işletmeleri var yani burada tek yöne işleyen bir ilişkiden bahsetmiyoruz. Almanya’da faaliyet de bulunan Türk işletmeleri de var ve bugün Türk tarafından Türkiye’nin Transatlantik İşbirliği yani Avrupa ile Amerika devletleri arasında işbirliği. Bu tabi ki çok büyük umutlar bağladığımız bir şey. Tarım alanındaki engellerin aşılması gerekiyor. Ama yine önemli bir potansiyel var ve Türkiye’nin bu ilişkilerde bir partner olarak da katılımı önemli. Aktif bir şekilde kendisini bu sürece dahil etmesi Transatlantik İş Konseyi açışından da önemli ve siyasi açıdan da bizim destekleyeceğimiz bir konu. Çünkü Türkiye’nin deneyimleri ve bağlantılarıyla burada önemli bir yer tutacağına inanıyoruz.”

“VİZE SORUNUN ÇÖZÜMÜ KONUSUNDA BİR DİYALOG PROGRAMIMIZ VAR”

Toplantılarda Türk işletmeleri açısından önemli olan vize sorununun gündeme getirildiği de belirten Merkel, “Vize sorunun çözümü konusunda bir diyalog programımız var. Ben tabi ki Avrupa Birliği’ne üye bir devlet olarak konuşuyorum. Olay birazcık aksaya biliyor. Çünkü Türkiye’den gelen ve hukuki açıdan diğer üye devletlerde uygun davranışlar sergilemeyen Türk vatandaşlarının geri iadesi, geri kabul anlaşmasının imzalanması çok önemli. Tabi ki vize süreci için bir diyalog başlayacaksa bu geri kabul anlaşmasının imzalanması konusunda bir ilerleme olması gerekecek. Zaman içerisinde bir çözüm yolu bulanacaktır. Almanya, Türkiye içinde birden fazla vize vermekle sorumlu noktalar oluşturdu. Bu şekilde iş adamlarının hayatını kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Bu konuda Avrupa genelinde bir düzenlememiz olmamakla birlikte bunu yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

“KIBRIS SONUCU ÇÖZÜLMEDİĞİ İÇİN İSTEDİĞİMİZ KADAR FASILI AÇAMIYORUZ”

Toplantılarda Türkiye’nin AB’ye tam üyelik hedeflerinin geliştirilmesi konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını da dile getiren Merkez, şunları kaydetti: “Tam üyelik hedefinin geliştirilmesinde neler yapılabilir, temaslar nasıl yoğunlaştırılabilir. Yeni bir sayfa açılacak, yeni bir fasıl açılacak. Tam üyelik müzakerelerinde ancak birde Ankara Protokolü ile ilgili bir sorun var. Kıbrıs sorunu bu çerçevede çözüme kavuşturulmadığı takdirde istediğimiz kadar çok fasılı açamıyoruz. Biz tabi ki sonuca odaklı bir tam üyelik sürecinin gerçekleştirilmesi istiyoruz. Bu sürecinde mutlaka ve mutlaka bir sonuca varmasını bekliyoruz. Tabi ki önümüzde uzun bir yol var. Siyasi olarak size vereceğim bir güvence var. Buraya gelmemin bir nedeni var. Buraya gelmemin nedeni de bu zaten. Türkiye ile Almanya arasında tek bir köprü yok. Çok köprümüz var. Diplomatik ilişkilerimizin 250. Yılının ötesinde Türkiye ile Almanya arasında çok büyük bağlantılar var. Ülkemizde üç milyondan fazla Türk kökenli vatandaşımız yaşamaktadır. Bazıları Alman vatandaşlığını kabul etmiştir, bazıları hala Türk vatandaşıdır. Ama yine bu ülkelerimiz arasında oluşturulan kitledir ve Türkiye’nin dinamizm içerisinde gelişmesi, ekonomik büyüme hızlarına ilişkin rakamlar bizim için çok önemli. Türkiye sanıyorum pek çok ülke açısından hem örnek hem de bir umut kaynağı olabilir. Ekonomik durumunun bu kadar rahatlamış olması borçlanma durumundaki ilerlemeler ve iyileşmeler başka ülkelere örnek olabilir. Almanya yüzde 80’nin üzerinde bir borçlanma var, dolayısıyla bizde sizden çok şey öğrene biliriz.”

“16’ŞAR FİRMANIN TOPLAMDA CİROSU 352 MİLYAR

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise konuşmasında, Türk ve Alman iş dünyasının iki önemli örgütünün birlikte yaptığı toplantıya önem verdiklerini söyledi.

Çalışmalarına Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye ziyaretinden önce başladıklarının altını çizen Çağlayan, Türkiye’de yatırım yapan Alman firmaları ile bir araya geldiklerini, firmaların beklentilerini ve sorunlarını birlikte değerlendiklerini dile getirdi. Almanya Başbakanı Merkel ile birlikte Türk ve Almanya firmalarının CEO’ları ile birlikte toplantı gerçekleştirdiklerini, toplantının önemine değinen Çağlayan, “Toplantıya katılan 16’şar firmamızın toplamda ciroları 352 milyar Euro ve toplam çalışanları da bir milyon kişi. Dolayısıyla biraz önceki toplantıda 352 milyar Euro’ya ve bir milyon istihdama sahip olan Türk ve Alman firmalarının birlikte yeni hedefler yeni ufuklarla ilgili görüş ve önerilerini aldık” dedi.

“VİZE KONUSU HAKSIZLIKTAN ZULÜM BOYUTUNA UĞRAMIŞTIR”

Türkiye ekonomisinin önemli gelişmeler içerisinde olduğunu, son dönemde yapmış olduğu ekonomik açılımlarla Avrupa’nın bir çok ülkesinden çok daha önemli bir konumda olduğunu ifade eden Çağlayan, Merkel’e seslenerek, “İş adamlarının sizden beklentisi son derece önemli. Bunun bir tanesi vize konusudur. Vize konusu geçmişte benimde bir iş adamı olarak karşı karşı kalmış olduğum fakat iş alemini haksız rekabetle karşı karşıya bırakan bir gelişmiştir. Neredeyse haksızlıktan zulüm boyutuna uğramıştır. Bu konuda Türk iş dünyasının Euro bölgesine vizesiz girmesine imkan sağlayacak bir beklenti içinde olduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Avrupa Birliği’ne üyelik konusunda Türkiye son derece kararlı, emin adımlarla devam ediyor. Ancak bu konuda 14 başlıkta Kıbrıs engelinin olduğunu bilhassa ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

“TÜRKİYE CEZALANDIRILDI, GÜNEY KIBRIS RUM KESİMİ ÖDÜLLENDİRİLDİ”

Kıbrıs engeli konusunda ‘Annan Planı’na evet diyen Türk tarafının cezalandırıldığı, hayır diyen Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin ise ödüllendirildiğini belirten Çağlayan, Türkiye’nin çözümün parçası olduğunu ve çözümün taraftara olmak noktası olduğunu vurguladı.

“TÜRKİYE GELECEK YILLARDA ENERJİ ALANINDA 130, ULAŞTIRMA ALANINDA 110 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPACAK”

Çağlayan, “Ben Alman arkadaşlarımıza bilhassa şunu ifade etmek isterim. Önümüzdeki 10 yılda sırf enerji alanında 130 milyar dolar, buna karşılıkta ulaştırma alanında 110 milyar dolara yakın yatırım yapılacak. Sizler bu fırsatları iyi değerlendireceksiniz. Türkiye gelecek on yıl içerisinde dünyanın ilk 10 ekonomisine girme noktasında son derece kararlıdır ve enim adımlarla buna devam ediyor. Biz Alman firmaları ve Türk firmalarının birlikte yatırımını önemsiyoruz, ticaret hacmimizin gelişmesini önemsiyoruz. Ama hepsinden önemlisi sizlerin üçüncü ülkelerde işbirliği yapmanızı da fazlasıyla önemsediğimizi bu hazır olduğumuz ifade etmek istiyorum. Çok yeni bir teşvik sistemini hazırladık. Yüksek teknoloji, yüksek katma değer yatırımları önemseyecek bir yatırım. Otomotiv sektöründe yapılacak olan yatırımcıların da Türkiye kazandığı bir dönemi de bilhassa sizlere ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

“ÇAĞLAYAN’DAN MERKEL’E KRAVAT JESTİ”

2. Türk-Alman CEO Forumu’na katılan ve Almanya Başbakanı Merkel ile basına kapalı bir toplantı gerçekleştiren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın, Almanya Başbakanı Merkel’in üzerindeki turuncu renkli cekete uygun kravat takması gözlerden kaçmadı. Bunu fark eden Merkel ise Bakan Çağlayan’ın kravatını tutarak ceketini gösterdi .
Kaynak: İHA