Şin Bet Eski Başkanı Ayalon: İran'a Saldırı Masadan Kalkmadı
İsrail İstihbarat Kurumu Şin-Bet’in eski Başkanı Ami Ayalon Ortadoğu’daki gelişmelere ilişkin, "Yeni durum İsrail açısından hem bir çok risk, hem de yeni imkanları beraberinde getiriyor." dedi.
Türkiye, İran ve Mısır’ın yüzyıllardan beri bölgede hakimiyeti ele geçirmek için mücadele ettiğini belirten Ayalon, "Suriye’deki olaylar İran’ı zayıflattı. Mısır ise kendisiyle uğraşıyor." ifadelerini kullandı. Ayalon İsrail'de barış kelimesinin tüketildiğini söylerken, İran'a saldırının masadan kalkmadığını ancak tehlikeli bir opsiyon olduğunu belirtti.
Avusturya’nın Die Presse gazetesine konuşan Ayalon, Türkiye’nin bölgedeki rolüne ilişkin "Türkiye bölgede model ülke olmak için, ABD ile koalisyona girerek radikal Şiiliği durdurmak isteyecek. Ancak Filistin sorunu çözülmediği sürece Ankara hareket etmeyecektir." dedi.
2008 yılında dönemin Başbakanı Ehud Olmert'in güvenlik ekibinde yer alan Ayalon, İran’a saldırının masadan kalkmadığını ancak tehlikeli bir opsiyon olduğunu kaydederek, "Güvenlik birimleri İran’a saldırılmasına temel olarak karşı değil. Ancak biz bu durumun ancak ABD ile bir koalisyonun parçası olarak gerçekleştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz." dedi.
İran’ın atom programının geciktirilmesinin çok önemli olduğunu söyleyen Ayalo, İran toplumunun çok dinamik olduğunuve seçimlerden sonra çok şeyin değişebileceğine işaret ederek "3-5 yıllık bir gecikme çok önemli." ifadelerini kullandı.İsrail’in siyasileri ile Filistin ile müzakerelerin başlatılması konusunda hemfikir olduğunu belirten Ayalon, "Filistin konusu kamuoyunda çok az tartışılıyor. Son seçim kampanyasında kimse Filistinliler üzerinden kimse konuşmadı. Ancak Filistin meselesinin İran konusundan ayrı tutamayız." tespitlerinde bulundu.Ayalon, İran meselesi ile Filistin konusunun ne tür bir birlikteliği olduğu sorusuna "Tahran’a giden yol Kudüs ve Ramallah üzerinden geçer.İran’ı durdurmak istiyorsak pragmatik düşünmeli ve bölgesel bir koalisyon oluşturmalıyız. Bu koalisyonun İsrail-Filistin müzakerelerinde ilerleme sağlanmadan oluşması mümkün değil. Arap sokaklarında AB ve ABD’nin İsrail’i müzakere masasına oturup oturtamayacağı turnusol testidir." cevabını verdi. İsrail toplumunda barıştan söz eden bir politikacının oy alamayacağını, barışın 2. İntifada hareketi ile yıkıldığını belirten Ayalon, "İsrail’de barış kelimesi tüketildi ve gözden düştü." dedi.