Bakan Çelik: İmralı Görüşmelerinde Çözüme Doğru İnisiyatif Yürütüyoruz

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye ziyareti kapsamında geleceği Nevşehir'deki programına eşlik etmek için Nevşehir’e gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, İmralı görüşmelerinde çözüme doğru inisiyatif yürüttüklerini söyledi.

Bakan Çelik, Nevşehir’e gelmeden önce Hacıbektaş ilçesine uğrayarak Hacı Bektaş-ı Veli Külliyesi'ni ziyaret etti. Külliye içerisindeki Arslanlı Çeşme'den su içen Çelik, daha sonra Hacı Bektaş-ı Veli'nin türbesinde dua etti. Sonrasında Nevşehir Valiliği'ne gelen Bakan Çelik, polis mangasını selamladıktan sonra valilik şeref defterini imzaladı.

Ömer Çelik, burada basın mensuplarının İmralı süreci ile ilgili sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Vatandaşlarımızın Sayın Başbakanımızın açıklamaları dışında özellikle muhalefet partilerinin çarpıtmalarına itibar etmemeleri lazım. Devletin yapısı üzerine veya milletin birliği üzerine müzakere yürütülmüyor. Türkiye 30 yıldır çok ağır bir sürecin içerisindedir. Bu sürecin adı çözüm sürecidir. Türkiye’nin üzerindeki ağır bir yükü kaldırmak üzere Başbakanımızın liderliğinde çözüme doğru inisiyatif yürütüyoruz. Her gün spekülatif veya doğru olmayan haberi muhalefet partilerinin liderlerinden dinliyorum. Bu konuda herkesin hassas olması gerekir. Süreci sona erdirmek, artık anaların ağlamaması için herkesin üzerine sorumluluk düşüyor. Özellikle vatandaşlar arasında etnik kışkırtıcılık anlamına gelebilecek sözlerin bazı siyasilerden kaynaklanması çok kaygı vericidir."

Bakan Çelik, "Gerçekten milliyetçilikten bahsedenler Türkiye milliyetçiliği etrafında kenetlenmelidir. Türklük adına ırkçılık yapanlar Türklüğe zarar veriyorlar. Kürtlük adına ırkçılık yapanlar Kürtler adına en büyük asimilasyonu uygulamışlardır. En önemli mesele üsluba dikkat etmektir. Her şey milletin önünde gerçekleşiyor. Gerçekten kim çözüm istiyor, kim istemiyor. Söylemlere bakarak görmek mümkündür. Bu sürecin akamete uğramasını isteyenler Türkiye’nin büyümesini istemeyenlerdir. Türkiye’ni dışındaki bazı odakların Türkiye’yi tökezletme, hızını azaltma gayretlerinde olmaları anlaşılabilir. Ama muhalefet partilerinin Türkiye’ye muhalif dış odaklara hizmet edecek şekilde davranmaması gerekir. Bunun adı çözüm sürecidir. Gerçek milliyetçilik Türkiye milliyetçiliğidir. Türkiye çok sancılı dönemlerden geçti. Geçmişten Kürtlere de çok büyük yanlışlıklar yapıldı. Dilleri, kimlikleri, kültürleri yasaklandı. Bugün gerçekten Kürtlerin haklarını savunma adına politika yaptıklarını söyleyenlerde üsluplarına dikkat etmelidir. Irkçılık mı yapıyorlar, siyasi radikalizm mi üretiyorlar, yoksa gerçekten Türkiye’nin birlik ve beraberliği ile demokrasi sürecine mi destek veriyorlar. Akan kanın durması için üretilen çözüm sürecidir. ” ifadelerini kullandı .