Rum Basını: Almanlar Güney Kıbrıs'ı Uzun Süre Ağır Denetim Altında Tutacak

Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu arasında dün sağlanan uzlaşı ile mali destek alan ve Euro Bölgesi ülkelerinin Almanya’nın bütçe denetimine ve ‘demir disiplinine’ sokulacağı öne sürüldü.

Rum Fileletheros gazetesi, dün mali destek alan Euro Bölgesi ülkeleri hakkında kararlaştırılan yeni statünün çifte tüzük paketi öngördüğünü belirtti.

Bu çerçevede memorandum prosedürüne giren ülkelerin, aldıkları kredinin yüzde 75’ini ödeyene kadar ağır denetim altında tutulacağını belirtildi. Gazete, bu kararın Mart sonunda memorandum programına girmesi öngörülen Güney Kıbrıs’ı da etkileyeceğine işaret etti. Gazete özetle şu bilgilere yer verdi: "Bu iki yeni tüzük uyarınca üye devletler her yıl, bir sonraki yılla ilgili bütçe taslaklarını 15 Ekim’e kadar Konsey’e ve Komisyon’a göndermek zorunda olacak. Komisyon’un bu taslaklar üzerinde değerlendirme yapabilecek, revizyon talep edebilecek. Brüksel’in üye devletlerin ulusal bütçelerine muhtemel müdahalesi, şeffaflığın sağlanabilmesi için aleni olacak, bütçe istikrarı açısından ciddi zorluklar saptaması halinde bir üye ülkeye artırılmış denetim uygulayabilecek .