Kıbrıs Türk Kültür Derneği Genel Başkanı Göksan'dan Açıklama

Kıbrıs Türk Kültür Derneği Genel Başkanı Ahmet Göksan, ''Türk askeri canını tehlikeye atarak Kıbrıs'a çıktı ve bugün üzerinde yaşadığımız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni kurmamıza katkı verdiler'' dedi.

Göksan, Gümüşhane Belediye Başkanlığı tarafından Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen, ''Kıbrıs'ın Dünü, Bugünü ve Yarını'' konulu konferansta yaptığı konuşmada, Kıbrıs'ta 1950'li yıllarda yaşanan olayları anlatarak, ''Her an etnik temizlikle karşı karşıyaydılar. Dağınık bir şekilde örgütlenmeye başladılar. Köylerde, kasabalarda 'Rum saldırılarına karşı ne yapabiliriz' diye sorguladılar. Örgütlendiler ama silahları, topları, tankları, hiçbir şeyleri yoktu'' diye konuştu.

Dernek aracılığıyla bir gemi satın alındığını ifade eden Göksan, ''Bu gemi aracılığı ile Kıbrıs'a silah götürmeye başladılar. Silah götürmeseydiler, Makarios'un 'Türkiye gelene kadar Kıbrıs'taki Türleri ortadan kaldıracağız. Türkiye geldiği zaman kurtaracak Türk bulamayacak' söylemindeki duruma düşerdiler'' dedi.

Göksan, Kıbrıs'ın Türkiye için çok önemli olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

''Bu önemini, Atatürk 1934'de Antalya'daki bir tatbikatta, 'bu adaya dikkat ediniz, bu ada düşman elinde olursa Türkiye'nin güvenliği tehlikeye düşer' diyerek, Başbakan Adnan Menderes ise 'hiçbir Türk hükümeti, Kıbrıs'ın Rumlar'ın elinde olmasına göz yummayacaktır' diyerek vurguluyordu. Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri gereken özeni ve yardımı Kıbrıs Türklerinden esirgememiştir. 1963'de Rumlar'ın kanlı noeli ile birlikte 11 yıl Kıbrıs'ın küçük bir bölümüne hapsedildik. Ancak teslim olmadık. Çünkü Türkiye'nin, Anadolu insanının gelerek bizleri kurtaracağını biliyorduk. Türk askeri canlarını tehlikeye atarak Kıbrıs'a çıktı ve bugün üzerinde yaşadığımız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni kurmamıza katkı verdiler. O nedenle ne kadar şükran duysak azdır. Bizler, kurduğumuz bu cumhuriyeti torunlarımızdan emanet aldık, bu emaneti en iyi şekilde koruyup onlara teslim edeceğiz.''

Belediye Başkanı Mustafa Canlı ise Türkiye'nin de Kıbrıs'ın da kolay kazanılmadığını belirterek, ''Biz büyük bir milletiz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bağımsız, hür bir şekilde yaşamasını ve dünya devletleri tarafından da kabul görmesini bekliyoruz'' dedi.

Kıbrıs gazilerine ve yakınlarına teşekkür belgesi veren Göksan, Vali Yardımcısı Cahit Karatepe ve Belediye Başkanı Canlı'ya, Kıbrıs'ta yaşanan olayların yer aldığı fotoğraf albümü hediye etti.

Öte yandan, Kıbrıs Türk Kültür Derneği İçel Şube Başkanı Bilge Tatver ile bazı yönetim kurulu üyelerinin çalışmalarının yer aldığı resim sergisi Atatürk Kültür Merkezi salonunda açıldı.
Kaynak: AA