G-20 zirvesinde korkutan tablo

Görünümün biraz daha düzgün olmasından ötürü G-20 maliye bakanlarının sorunları gözardı edeceği düşünülüyor.

G-20 zirvesinde korkutan tablo
G-20 maliye bakanlarının bu haftaki buluşmalarında küresel büyüme sinyallerindeki iyileşmelerine odaklanarak, 'dikiz aynasından ' görünen çöküntüyü memnuniyetle 'gözardı edeceği ' tahmin ediliyor.

Ekonomistler, Almanya ve ABD'nin ardından aralarında Fransa, İtalya ve Hollanda'nın da yer aldığı Euro Bölgesi'nin tamamının da son çeyrekte daralma açıklamasını bekliyor.

Ancak Cuma günü Moskova'da bir araya gelmeye hazırlanan dünyanın en büyük 20 ekonomisinden oluşan G-20 ülkelerinin, New York Fed'in imalat anketi ve Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi gibi olumlu verileri dikkate alıp, olumsuzlara çok fazla kulak asmayacağı tahmin ediliyor.

ABD'nin uzun vadeli bütçe müzakerelerinin, vergi ve harcamalar üzerindeki etkisine ilişkin belirsizliğin devam etmesine rağmen ekonomistler, hem New York Fed imalat endeksi hem de tüketici güveni verisinin ilerlemeye işaret edeceğini öngörüyor.

Londra'daki Pictet Asset Management'ın başstratejisti Luca Paolini, küresel ekonomik görünüm konusunda daha iyimser olduğunu, ancak ihtiyatlılığın korunmasının gerektiğini söyledi.

G20 nedir, hangi ülkelerden oluşur?

G20, dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan 19 ülkeden ve Avrupa Birliği Komisyonu'ndan oluşuyor.

G20 ülkelerini ABD, İngiltere, Japonya, Kanada, Almanya, Fransa, İtalya, Rusya, Avustralya, Brezilya, Arjantin, Hindistan, Çin, Endonezya, Meksika, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, Türkiye ve Avrupa Birliği Komisyonu oluşturuyor.

G20'ye üye 19 ülkenin hepsinin milli geliri dünyada ilk 31'de yer alıyor. Tayvan, İsviçre, Norveç, İran ve Venezüella, ekonomik olarak bazı üyelerden daha büyük olmalarına rağmen G20'de bulunmuyor. Birçok AB ülkesi de, G20'de bağımsız olarak değil sadece AB Komisyonu olarak temsil ediliyor.

G20 ülkeleri dünya ekonomisinin yüzde 85'ini oluştururken, dünya ticaretinin yüzde 80'ini gerçekleştiriyor. G20 ülkelerinin nüfusu ise dünya nüfusunun üçte ikisine denk geliyor.

G20, 26 Eylül 1999'da, G7 maliye bakanları zirvesinde kuruldu. G20, uluslararası finansal sistemle ilgili konularda görüş alışverişinde bulunmak ve işbirliği yapmak için kurulmuş bir forum.

G20 toplantılarında, uluslararası finansal istikrarın arttırılmasına ilişkin görüşme ve çalışmalar yapılıyor.

Aslında maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarından oluşan G20, şimdiye dek sadece iki kez, Kasım 2008 ve Nisan 2009'da devlet başkanları düzeyinde bir araya geldi.G20 devlet başkanları üçüncü kez Pittsburgh'da toplandı.