Cilt Kış Aylarında Bakım İster

Soğuk havanın derinin üst tabakasının kalınlaşması ve çatlamasına neden olduğu belirtildi.

Cilt Kış Aylarında Bakım İster
Özel Medline Antalya Hastanesi’nden Dermatoloji Uzmanı Dr. Seçil Engin Uysal, kış aylarında cildi korumak gerektiğini söyledi.

Kış aylarında havanın kuru ve soğuk olması ile birlikte deride yağ salgısının azalmasının deri kuruluğuna neden olduğunu kaydeden Dermatoloji Uzmanı Dr. Uysal, yeterince nemlendirilmeyen deride kuruluk, gerilme, çatlama ve kılcal damar genişlemeleri nedeniyle kızarıklık oluşabildiğini, kuru cildin egzama ve sedef gibi bazı deri hastalıklarının oluşmasını kolaylaştırabildiğini söyledi.

EN ÖNEMLİ NEM KAYNAĞI SU
Özel Medline Antalya Hastanesi’nden Uz.Dr. Seçil Engin Uysal, cildin en önemli nem kaynağının su olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: “Bu nedenle gün içerisinde en az 2,5 litre su tüketilmelidir. Bunun yanında bitki çayları, şekeri az meyve suları veya süt ürünleri tüketilebilir. Duş ve banyo süresinin kısa tutulması, banyoda su sıcaklığının ılık olması ve duş jelleri yerine mümkünse banyo yağları kullanılması cildin nemlendirilmesı açısından önemlidir. Kurutucu etkilerinden dolayı sabun ve şampuan teması kısa süreli olmalıdır.”

NEMLENDİRİCİ KULLANILMALI
Cildin nem kapasitesini artıran ve nem değerini geliştiren nemlendiricilerin kullanılması gerektiğini anlatan Dr. Uysal, şunları söyledi: “Soğuk havada yüz derisine alkol içeren cilt bakım ürünleri ve peeling losyonları kullanılmamalıdır. Kuru ciltlerde yağlı kremler, yağlı ciltlerde su bazlı losyonlar tercih edilmelidir. Yüz ve vücut deri tipine uygun nemlendiriciler (gliserin, vazelin, üre, laktik asit, hyaluronik asit içerenler) her banyodan sonra uygulanmalı ve kuruluğa engel olunacak şekilde nemlendiriciler daha sık sürülmelidir. Cilt tipinize uygun nemlendirici tercihi yaparken bir dermatoloji uzmanından yardım alınması daha uygun olacaktır. Kışın deri tipine göre sıklığı ayarlanarak glikolik asit, retinoik asit veya salisilik asit içeren jel, krem veya maskelerle derinin ölü tabakasının yenilenmesi mutlaka sağlanmalıdır.”

EL VE AYAK BAKIMI ÖNEMLİ
Kış aylarında el ve ayak bakımının önemli olduğunu belirten Dr. Uysal, soğuk havalarda gliserin, vazelin, lanolin içeren el kremlerinin daha sık uygulanması, el sabunlarının kremli veya yağlı olması gerektiğini belirtti.

Kış günlerinde kalın çoraplar, bot, çizme içinde uzun süre kalan ayaklara salisilik asit ve üre içeren krem ve pomatların düzenli uygulanarak düzenli ayak bakımı yapılması gerektiğini vurgulayan Dr. Seçil Engin Uysal, beslenmenin de deriyi korumak için dikkat edilmesi gereken bir faktör olduğunu söyledi

C Vitamininin özellikle kış aylarında oldukça önemli olduğunu anlatanDr.Uysal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu nedenle, kışın mutlaka C vitamini içeren gıdalar tüketilmelidir. Ayrıca A ve E vitaminleri, çinko, bakır, demir, selenyum alımı yanında zayıflama diyetlerinin abartılmaması, düzenli ve sağlıklı beslenmek önemlidir.”

DUDAKLAR VE SAÇLARIN BAKIMI
Dudakların, kış aylarında daha fazla kuruyup çatladığını ifade eden Dermatoloji Uzmanı Dr. Seçil Engin Uysal, şu önerilerde bulundu: ”Dudakların nemlendirici ve koruyucular ile bakımı sağlanmalıdır.Yaz aylarında güneşin etkisiyle yıpranan saçların eski sağlığına kavuşabilmesi için bakım uygulamak gerekir. Saçlara düzenli yoğun nemlendiricili bakım yapılmalıdır. Ev ve işyerlerinin ortam sıcaklığı ortalama değerlerde tutulmalıdır. Özellikle klima kullanımı havanın kurumasına yol açacağından böyle ortamlarda hava nemlendirme cihazları veya ısıtıcı üstlerine konulan su kapları ile nem dengesi sağlanmalıdır. Dış ortamlarda rüzgar geçirmeyen eldiven, bere, manto, ceket giyilmeli, derinin soğuk ve rüzgâr ile direkt teması engellenmelidir. Kış aylarında güneş koruması devam ettirilmelidir. Özellikle karda (yansıma nedeniyle), yüksek yerlerde güneşin etkisi artar. Yağmurlu havalarda bile özellikle hassas ciltler için en az SPF: 15 - 30 arası sprey, krem veya losyon formlarındaki koruyucular kullanılmalıdır.”
Kaynak: İHA