Türkiye Kamu-sen Temsilcisi Turgay Çetin Açıklaması
Türkiye Kamu-Sen Nevşehir İl Temsilcisi ve Türk Sağlık Sen Şube Başkanı Turgay Çetin, TBMM’de görüşülmekte olan 2014 yılı bütçesi ile ilgili olarak yaptığı açıklamada: “2014 yılı bütçesinin finansörü yandaş sendikadır” dedi.
Çetin yaptığı açıklamada, TBMM’de görüşülen 2014 yılı bütçesinin ağır bir mali disiplin bütçesi olarak hazırlandığını ve bütçenin bütün yükünün ücretli çalışanlar üzerine yüklendiğini ifade ederek 2014 yılında ülkedeki toplam gelir vergisinin yüzde 62,6’sının ücretli çalışanlardan, dar ve sabit gelirlilerden alınacağını belirtti.
OECD içinde en yüksek dolaylı verginin Türkiye’de olduğunu vurgulayan Çetin: “Hali hazırda ülkemizde üretilen toplam mal ve hizmetlerin yaklaşık yüzde 94’ü en zengin kesime, yüzde 6’sı ise en fakir kesime gitmektedir. Buna karşın bu kesimden toplanan vergiler, ülkenin en zenginlerinden alınan vergilerin kat be kat üzerindedir. Bu durumun sebebi dolaylı vergi sistemidir ve kişilerden gelirleriyle orantılı vergi toplanmamaktadır. Görünen o ki, 2014 yılında da iktidar milletin sırtına binerek bütçeyi oluşturmayı planlamıştır. Bununla birlikte bütçenin yüzde 12’si de faiz ödemelerine gidecektir. Görülüyor ki, bu bütçede faiz lobisi düşünülmüş ama memur, işçi, çiftçi, esnaf, emekli düşünülmemiştir. 2014 yılı bütçesinde memur unutulmuştur. Pazarlamacılar, ne kadar reklam yaparlarsa yapsınlar, bu toplu sözleşme defoludur. Bilindiği gibi malum zevatın masa başı oyunlarıyla 2014 yılında memur maaşlarına yalnızca 123 TL zam yapılması kararlaştırılmıştır. Bunun dışında memur maaşlarındaki hiçbir kaleme artış yapılmayacaktır. Yani çocuk parası, aile yardımı, doğum, ölüm yardımları, ek ödemeler, ek dersler, fazla mesai ücretleri ve tazminatlar artmayacaktır. Yapılacak zam, memurun ele geçen maaşının tamamı için geçerli olacaktır. 123 TL’lik artış en düşük maaşa yüzde 6,8; ortalama maaşa da yüzde 5,1 zam demektir. TÜİK’in dün açıkladığı resmi rakamlara göre şu anda yıllık enflasyon yüzde 7,32’dir” diye konuştu.
Ekonomide her şeyin yolunda gittiğini varsayıldığında bile 2014’te memur maaşlarının, her şartta enflasyonun gerisinde kalacağını ve memurlara enflasyon farkı ödemesi de yapılmayacağını ifade eden Çetin, 2014 yılı bütçe hedefinde enflasyonun yüzde 5,3 olacağı tahmin edildiğini fakat yetkili konfederasyonun enflasyon hedefinin altında bir zamma imza attığının açıkça görülmekte olduğunu söyledi.
Çetin sözlerini şöyle sürdürdü:
“Memurlar yüz üstü bırakılmış, yangından kaçar gibi pazarlıktan kaçılmış; yalan mı? Yıllardır mağdur edilen akademisyenlerin sorunlarını çözmek için önünüzdeki 23 günlük süreyi kullanmamanızın sebebi nedir? Öğretmenlerimizin birikmiş sorunları, 75 + 75 TL ile çözülmüş müdür? Hizmet kollarının sorunları, Tüm ödemelerin emekli maaşına esas kabul edilerek, emekli maaşlarının artması, Emekli ikramiyesindeki 30 yıl sınırının kaldırılarak, emekli ikramiyesinin yükselmesi, Yardımcı Hizmetler Sınıfına dahil personelin Genel İdare Hizmetleri Sınıfına alınması, Ek gösterge sorunlarının çözülmesi, Fazla mesailer, Ek ödemeler, Görevde yükselme, Başta 4/C’liler olmak üzere kadroya geçirilmeyen personelin durumu, Sağlık çalışanlarının ve döner sermayeli kurumlarda çalışanların sorunları, Vergi dilimlerindeki adaletsizlik, KİT çalışanlarının sorunları, Görevde yükselme sınavları, tayin, atama ve yer değiştirmeler, Uzmanların sorunları gibi yüzlerce konu dururken neden toplu sözleşmeler 23 gün erken bitirilmiştir? Bu vurdumduymaz anlayış yüzünden memurlarımızın ve emeklilerin sorunları 2 yıl boyunca görüşülmemek üzere, 2015 yılındaki toplu sözleşme görüşmelerine kadar rafa kaldırılmış, sümen altı edilmiştir. Kısaca memur masada unutulmuştur. Soruyorum sizlere, bu mudur tarihi başarı? Bu mudur son 50 yılın en başarılı toplu sözleşmesi? Bu mudur sendikacılık?”