Sanat, Marifet ve İttifak İçin Sosyal Kalkınma Sempozyumu

Diyarbakır'da, "Sanat, Marifet ve İttifak için Sosyal Kalkınma Sempozyumu" düzenlenecek.

Diyarbakır Valiliği, Dicle Üniversitesi (DÜ) ile Risale Akademi ve Akademik Araştırmalar Vakfı işbirliğiyle 13-15 Aralık'ta düzenlenecek sempozyumda "Risale-i Nur'un Sosyal Kalkınma Reçetesi"nin müzakere edileceği belirtildi.
Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, DÜ Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, Akademik Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Gürbüz Aksoy ve Risale Akademi Kurucu Üyesi Dr. İsmail Benek imzasıyla DÜ'den yapılan açıklamada, bilgi toplumundan bilgeliğe geçişin yaşanacağı 21'inci yüzyılda kalkınmanın insani zemininin inşa edilmesinin önem, bireyin ekonomik ve sosyal beklentilerinin ise yeni bir boyut kazandığı bildirildi.

Yaşanan ekonomik ve sosyal krizlerin, sosyo kültürel değerlerin önemini ortaya koyduğu kaydedilen açıklamada, bu durumun kalkınmada yeni model arayışlarına ve insan odaklı yeni anlayışların tüm politikalarda ve karar verme süreçlerinde etkin olmasına neden olacağı belirtildi.
Bu anlayış doğrultusunda sosyal politikaların üreteceği kalkınmanın rakamlarla ifadenin ötesinde toplum için ve toplum tarafından üretilecek bir iyi olma durumu olarak kabul edildiğine yer verilen açıklamada şöyle denildi:
"Sosyal kalkınma, kapsamlı ve kapsayıcı alternatiflerle insanların fırsat ve tercihlerinin artırılmasını amaçlamaktadır. Sosyal politikalar kadının, gencin, dezavantajlının, engellinin, yaşlının, şiddet görenin, kendini ifade etmekte zorlananın sıkıntı ve farklı düşünme engellerinin ortadan kaldırılması, her türlü yoksullukla ve yoksunlukla, yapamazlıkla mücadele aracı olarak görülmektedir. Bu iyileştirme de sosyal hayatın temel dinamiklerinden olan sivil toplum kuruluşlarına sorumluluk düşmektedir. Bu çerçeve içinde özgürleşmeden doğan maddi ve manevi üretkenlik ve bunun insanlığa getireceği ayrıcalıksız huzur ve mutluluk için İslam toplumlarını geri kalmışlığa sürükleyen cehalet, zaruret ve ihtilafın üstesinden gelecek 'Risale-i Nur'un Sosyal Kalkınma Reçetesi'ni müzakere etmek istiyoruz."
Kaynak: AA