Nasa Buluş Şenliği’ne Sanko Damgası

Özel Sanko Fen ve Teknoloji Lisesi, 10’uncusu düzenlenen İstanbul NASA Buluş Şenliği’nde ikisi Türkiye birinciliği olmak üzere 4 ödül aldı.


Şenlikte Özel Sanko Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri yaptıkları proje ile Türkiye birincisi oldu, tasarladıkları modelle en yaratıcı tasarım ödülü almaya hak kazandı. Kategoriler arasında yer alan hobiciler kısmında ise Özel Sanko Okulları Laborantı İbrahim Halil Yılmaz Türkiye birincisi olurken, Özel Sanko Okulları Biyoloji öğretmeni ve Laboratuvar Sorumlusu Fatih Mehmet Günaydın, Özel Sanko Okulları Ana Sınıfı öğrencisi olan kızı Betül Günaydın ile birlikte yaptığı projele jüri özel ödülüne layık görüldü.

Öğrencileri bilimsel araştırmalara teşvik etmek amacıyla JPL-NASA mühendisleri tarafından ABD'de düzenlenen ‘Invention Challenge’ isimli yarışma esas alınarak, aynı format ve içerikte, eş zamanlı olarak bu ülke dışında sadece Türkiye'de düzenlenen yarışma, bu yıl İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde gerçekleştirildi.

Bilimsel araştırmalara teşvik amacını taşıyan ve iki kategoride düzenlenen yarışmaya, Türkiye'nin değişik yerlerinden 25 lise ile 9 hobici katıldı.

Bu yıl, ‘Hedefe Tek Atış’ teması ile bir golf topunun, öğrenciler tarafından hazırlanan düzenekle, belirlenen bir hedefin içine tek atışta en kısa sürede sokulması amacıyla düzenlenen yarışmada, lise kategorisinde Gaziantep Özel Sanko Fen ve Teknoloji Lisesi birinci oldu.

Hobi kategorisinde ise ‘İstikamet Piramid’ adlı çalışmada Özel Sanko Okulları Laborantı İbrahim Halil Yılmaz birinciliği elde etti. Birincilere hediye olarak dizüstü bilgisayar ve kupa verildi.

Ayrıca, öğrenciler tasarımlarıyla ‘en yaratıcı tasarım’ ödülü olarak plaket aldı.

Öğrencileri, Abdullah Karakayış, Mehmet Fatih Şahin, Osman Onur Pala, Mustafa Mutlu ve anasınıfı öğrencisi Betül Günaydın ve öğretmenlerini kutladığını belirten Özel Sanko Liseleri Müdürü İhsan İçbudak, bu başarının okulun donanımlı laboratuarlarında yapılan çalışmaların bir sonucu olduğunun altını çizdi.

Gerçek hayat başarısının temelinin proje tabanlı ‘yaparak yaşayarak öğrenme’ olduğunu belirten İçbudak, “Bu yarışma öğrencilere analitik düşünebilme ve problem çözme yetisini zenginleştirmelerinin yanında detaylandırılmış ayrıntılarla tasarlanan projeler aracılığıyla bilimi pratik ortama taşımalarında önemli bir rol oynamaktadır” dedi.

İçbudak, okulun laboratuar olanakları ve uyguladıkları eğitim öğretim programlarıyla geleceğin bilimsel düşünen ve bilimi üretime dönüştüren gençlerini yetiştireceklerine inandıklarını sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA