Böbrek Taşı Ameliyatında Endoskopik Yöntem Denendi

Diyarbakır'da böbrek taşı ameliyatı için geliştirilen ve dünyada ilk kez Diyarbakır'da 6 hastaya uygulandığı belirtilen yöntemde doğuştan idrar borusu ile idrar torbasının birleştiği yerin genişlemesi sonucu oluşan böbrek taşı ve idrar yolu iltihabı bir pencere yardımı ile temizlendi.

Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi (DEAH) Üroloji Bölümünde Doç. Dr. Kenan İsen'in geliştirdiği yöntem Kanada merkezli yayınlanan tıp dergisi "Urology"de yayınlandı. Bu yöntemin ameliyatta başarı oranını artırdığı ve maliyeti düşürdüğü belirtildi.
- "Hastalığın nüksetme riski ortadan kalkıyor"
Doç. Dr. Kenan İsen, yaptığı açıklamada, dünyada ilk kez DEAH'ta uygulanan yöntemde doğuştan gelen bir hastalık olan ve böbrekten gelen idrar borusunun idrar torbası ile birleştiği yerin bir balon gibi genişlemesi sonucu oluşan böbrek taşı ve idrar yolu iltihabı açılan küçük bir pencere yardımı ile temizlendiğini söyledi.

"Endoskopik ameliyat tekniğinin uygulandığı yöntemde hastalığın nüksetme riski ortadan kalkıyor" diyen İsen, bu yöntemde böbrek ameliyatları sonrası oluşan idrarın böbreğe kaçması durumunun da diğer ameliyat yöntemlerine göre çok daha az oranda görüldüğünü belirtti.

İsen, klasik taş kırma cihazıyla uyguladığı endoskopik ameliyat tekniği ile ameliyat ettiği 6 hastanın tamamında yüzde 100'e yakın bir başarı elde edildiğini ifade ederek, şöyle dedi:
"Yaklaşık 15-20 dakika süren cerrahi müdahale tek hekim ile uygulanabilmektedir. Bu yöntemde hastaya genel veya spinal narkoz uygulanmasına ihtiyaç olmadan kısa süren bir narkoz işlemi gerçekleştirilmektedir. Bu ameliyat için kapalı böbrek taşı ameliyatında kullanılan perkütan nefroskop cihazı kullanılmaktadır. Bu cihaz sayesinde hastanın idrar yolundan girilerek bir makas vasıtasıyla pencere açılmakta böylece idrar yolundaki darlık ortadan kaldırılmakta ve taş kırma cihazı ile taşlar kırılarak kolay bir şekilde alınabilmektedir. Ameliyat sonrası hastaya aynı gün taburcu olma imkanı sunan yöntem hasta memnuniyetini de arttırmaktadır."
Doç. Dr. İsen bu ameliyat tekniğinin yan etkilerinin diğer ameliyatlara göre çok daha az olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: AA