Sağlık-sen Genel Başkanı Memiş Açıklaması

Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, sağlıkta şiddet olaylarının önemli derecede arttığını belirterek, "Şiddetin önlenmesi için özellikle İngiltere modeli var. O ülkede şiddet uygulayanlar, belli bir süre karakolda muayene olmak zorunda. Yani hastanede muayene olamıyor. Ülkemizde o şekilde değil ama en azından sağlık kurumlarında şiddet uygulayanlar, güvenlik kuvvetleri nezaretinde muayene ettirilebilir" dedi.

Sağlık-Sen Erzurum Şubesi'nin açılış töreni ve il divan toplantısı için kente gelen Memiş, gazetecilere yaptığı açıklamada, sendikalarının 200 bin üyesiyle Türkiye'nin sağlık ve sosyal hizmetler konusunda yetkili en büyük sendika olduğunu belirterek, artık kendi mekanlarında hizmet ettiklerini söyledi.

Erzurum'a büyük bir şube kurduklarını anlatan Memiş, sendika olarak geçmişte olduğu gibi bugün de sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının haklarını arama noktasında mücadele verdiklerini vurguladı.
Sağlıkta dönüşüm kapsamında son 11 yılda önemli mesafe alındığının altını çizen Memiş, "Dönüşüm sürecinde her ne kadar memnuniyet oranı artsa da sağlıkta şiddetin de arttığını görüyoruz. Mesleki saygınlığın azaldığını görüyoruz. Sağlık çalışanlarına, özellikle yıpranma payı verilmesi konusunda mücadele veriyoruz. İnşallah yakın zamanda bu mücadelemiz kapsamında önemli bir kazanım elde edeceğimizi ümit ediyoruz" diye konuştu.

Memiş, sağlık çalışanlarının, dönüşüm sürecinde başlatılan performans uygulamasıyla adaletsiz bir sisteme tabi tutulduğunu savunarak, mevcut performans sisteminin değiştirilmesini her platformda ifade ettiklerini dile getirdi.
- Sağlıkta İngiltere modeli
Hasta memnuniyetinin de önemli olduğunu vurgulayan Memiş, şunları kaydetti:
"Sağlıkta memnuniyet oranı arttı ancak şiddet olaylarının da arttığını görüyoruz. Sağlıkta şiddet olayları ciddi oranda artmış durumda. Ters bir ilişki var. Yani memnuniyetin arttığı bir yerde şiddetin olmasına anlam veremiyoruz. Burada istihdam yetersizliği söz konusu. Yine vatandaşın beklentisi çok yüksek tutuldu. İletişim hataları söz konusu ama tabii toplumsal anlamda da şiddete meyilli bir toplum haline geldik. Bunun da elbette katkısı var. Bununla alakalı yetkili sendika olarak, 2011 yılı itibarıyla Sağlık Bakanlığı ile bir kampanya başlattık. Şiddete sıfır tolerans kampanyası yürütüyoruz ancak bu kampanyalarla bu iş çözülecek gibi değil. Caydırıcı tedbirlerin alınması gerekiyor. Bu anlamda yeni torba yasada bir düzenleme söz konusu. Şiddet uygulayanların tutukluluk süresi içerisinde yargılanmaları söz konusu ama bu da yeterli olmayacak."
Caydırıcı tedbirlerin alınmasını önerdiklerini ifade eden Memiş, "Şiddetin önlenmesi için özellikle İngiltere modeli var. O ülkede şiddet uygulayanlar, belli bir süre karakolda muayene olmak zorunda. Yani hastanede muayene olamıyor. Ülkemizde o şekilde değil ama en azından sağlık kurumlarında şiddet uygulayanlar, güvenlik kuvvetleri nezaretinde muayene ettirilebilir. Bunun yanında 'şiddet uygulayan kişi 6 ay boyunca sağlık giderlerini cebinden ödesin, genel sağlık sigortasından ödemesin' gibi bir teklif ortaya koyduk. Yine Kabahatler Kanunu'na göre ağır para cezaları verilebilir. Bunlardaki amaç caydırıcılık" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA