Canlı Hayvan Nakillerine Denetim

Simav Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Ceylan, canlı hayvan nakline ilişkin 31 Aralı'a kadar nakliyeci, sürücü, nakliyeye eşlik eden bakıcı ve hayvan satıcılarının eğitime tabi tutularak yeterlilik, yetki ve çalışma izin belgelerini alması gerektiğini söyledi.

Ceylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayvanların nakillerde eziyet çekmesinin ve nakillerde oluşan olumsuzluklara bağlı ekonomik kayıpların önlenmesi, yol ile yolcu güvenliğinin sağlanması amacıyla "Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu" kapsamında "Hayvanların Nakilleri Sırasında Refahı ve Korunması Yönetmeliği"nin hazırlandığını anımsattı.
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğe ilişkin iki yıllık geçiş döneminin ardından 31 Aralık'a kadar nakliyeci, sürücü, nakliyeye eşlik eden bakıcı ve hayvan satıcılarının eğitime tabi tutulması gerektiğini vurgulayan Ceylan, şöyle devam etti:
"Yetki ve yeterlilik belgelerine sahip olmayanların, hayvan nakletmesine müsaade edilmeyecek. Nakil sırasında hayvanlara refakat eden bakıcılar ile nakil araçlarının sürücülerine 'yeterlilik belgesi', nakil yapan nakliyecilere 'yetki belgesi', hayvan nakillerinde kullanılan araçlara 'onay belgesi', canlı hayvan ticareti yapan satıcıların 'çalışma izin belgesi' alınması gerekmektedir. Yönetmelik geçiş hükümlerinin yürürlüğe gireceği 31 Aralık itibarıyla söz konusu belgelere sahip olmayan nakliyecilerin, sürücülerin ve araçların, hayvan nakletmesine müsaade edilmeyecek ve İlçe Müdürlüğümüzce hayvan sevklerine mahsus veteriner sağlık raporu tanzim edilmeyecektir."
Ceylan, çalışma izin belgesi bulunmayan satıcıların, aynı tarih itibarıyla aldıkları büyükbaş hayvanlar için 30, küçükbaş hayvanlar için 29 gün içinde satmalarına müsaade edilmeyeceğine dikkati çekti.
Bu hayvanlar için hayvan sevklerine mahsus veteriner sağlık raporu düzenlenmeyeceği bilgisini veren Ceylan, şöyle konuştu:
"Bunun yanında yürürlüğe giren yönetmelik çerçevesinde nakliye süresi 8 saatten fazla süren nakillerde, hayvanların dinlendirme ve bakım işlemlerinin yapılması mecburidir. İlgili yönetmelik gereği cambaz ve hayvan nakliyecilerine bununla ilgili olarak daha önce bilgi verilmiş olup ahırları hayvan refah şartları yönünden ve nakliye araçları hayvan refahı yönünden denetlendikten sonra yetki belgesi verilecektir."
Kaynak: AA