Chp'li Gürkan 'Güzelbahçe Zeytini Altın Değerinde'

Güzelbahçe'de zeytin hasatı başladı.

Chp'li Gürkan 'Güzelbahçe Zeytini Altın Değerinde'
CHP Güzelbahçe belediye başkan aday adayı Mustafa Gürkan zeytin toplayan Güzelbahçe'lieri ziayeret etti. Zeytinin altın değerinde bir ürün olduğunu söyleyen Gürkan "Güzelbahçe'deki zeytin ve zeytin yağı üreticiliği 2500 yıllık bir tarihe sahiptir. Güzelbahçe'nin eski ismi Klizman'ın 12 İon kentinden biri olan Klazomenai'den geldiği söylenmektedir. Klazomenai kenti zeytinyağı ticaretinde isim yapmıştır. Kalıntıları arasında yer alan ve M.Ö. 6. yüzyıla tarihlenen zeytinyağı işliği, tanımlanabilen en eski zeytinyağı üretim tesisidir ve bu tesiste 2004-2005 yılında Ege Üniversitesi koordinasyonunda restorasyon ve yeniden inşa çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Sitte aynı tarihlerden kalma ve zeytinyağı işliği ile bağlantılı bir demirci işliği de bulunmuştur". dedi.


Güzelbahçe'den Osmanlı sultanlarının saraylarına deniz yoluyla sofralık zeytin ve zeytinyağı gönderilmiş olduğunu da belirten Gürkan "Zeytincilik, Cumhuriyet sonrası u¨lkemizde tarımının en o¨nemli faaliyet alanlarından biri olmus¸tur. Atatu¨rk’u¨n 1929 yılında Yalova bo¨lgesine yaptıgˆı bir gezide zeytinciligˆe gereken o¨nemin verilmesine yo¨nelik direktifleri ile u¨lkemizde zeytincilik seferberligˆi bas¸latılmıs¸ ve zeytincilik konusunda aras¸tırmalar yapmak u¨zere, 1937 yılında Bornova Zeytincilik Aras¸tırma Enstitu¨su¨ kurulmus¸tur. 1980’li yıllar ve sonrasında zeytinciligˆi koruma kanununa ragˆmen zeytinlikler so¨ku¨lerek, kıyı turizmi ugˆruna feda edilerek bas¸ka tarımsal faaliyet alanları zeytinciligˆin yerini almıs¸tır. Oysa aynı yıllarda geleneksel zeytin yetis¸tiriciligˆinin ekonomik olmadıgˆını farkına varan I·talya ve I·spanya modern zeytinciligˆe yo¨nelmis¸lerdir" diye konuştu.

Güzelbahçe Belediye Başkanı olduğu taktirde zeytin ve zeytin yağı üretimini destekleyeceklerini bildiren Gürkan "Bu geleneksel zeytin üreticiliğini ayakta tutmak için ellerinden gelen herşeyi yapacaklarını, sofralık zeytin ve zeytinyagˆı u¨retiminde nitelik ve nicelik açısından gelişme için zeytin kooperatifi projesini destekleyeceklerini söyledi.

Gürkan "zeytin hasatı, sofralık ve yağlık zeytinlerin işlenmesi, paketlenmesi, stoklanıp saklanması ve iç ve dış piyasadaki tüketiciyle buluşabilmesi için kooperatifleşme ideal bir çözüm. Bu kooperatifleşme süreciyle, Güzelbahçe'li üreticilerin zeytinleri artık tarlada kalmayacak. İşlenip paketlenecek, markalaşacak, değerini bulacak. Güzelbahçe'deki Bölgesel kalkınma adına en önemli hamleyi, zeytin kooperatifiyle yapacağız" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA