Roman Nüfusun Yoğun Yaşadığı Yerlere Sosyal Konutlar İnşa Edilmesi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile TOKİ işbirliğinde yürütülen "Sosyal Konut Projesi" kapsamında, hak sahibi belirlenen 26 bin konutun yüzde 16'sı, Roman vatandaşların yoğun yaşadığı yerlere inşa edildi.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bilgin Özbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Roman vatandaşların konut probleminin çözümü için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Menzilahir Mahallesi'nde Kentsel Dönüşüm Projesi uygulanacağını anımsatan Özbaş, vatandaşların mağdur edilmemesi için gerekli önlemleri aldıklarını belirtti.

"Romanlar için konut yapımı devam ediyor" diyen Özbaş, Romanlar için tüm Türkiye'de olduğu gibi sadece konut üretilmediğini, pek çok sosyal proje yürütüldüğünü vurguladı.
Romanlara yönelik çeşitli istihdam projeleri de yürüttüklerini vurgulayan Özbaş, şöyle devam etti:
"Suç ve suça karışmış çocuklarla ilgili Roman ailelerine yönelik çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Roman Araştırma Enstitüsü Edirne'ye kuruldu. Karaağaç Mahallesi'nde Roman vatandaşlar için yapılan seracılık çalışmaları desteklendi. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla yerinde iyileştirme çalışmaları yürütüyoruz. Banyosu, tuvaleti olmayan, çatısı akan vatandaşlarımızın evlerinde onarımlar yapıyoruz. 22 bin kişiye hijyen, sağlık, meslek edindirme, okuma yazma kursları verdik."
Özbaş, pek çok kişiden takdir alarak yürüttükleri projelerine yenilerini ekleyeceklerini ifade ederek, "Örneğin Makedonya Devlet Bakanı Nezdet Mustafa, bu projelerimizi gördüğünde 'Biz Avrupa Birliği ülkesinde Romanlar olarak azınlık sayılıyoruz. Buraya gelip yerleşsek mi?' diye övgüde bulunmuştu" dedi.


- "Önemli ve anlamlı"

Edirne Roman Derneği (EDROM) Başkanı Erdinç Çekiç ise kurası çekilen sosyal konutların yüzde 16'sının Romanlara verilmesinin önemli ve anlamlı olduğunu söyledi.

"Sosyal Konut Yapım Protokolü" çerçevesinde Romanların ev sorununa çözüm üretildiğini belirten Çekiç, şöyle konuştu:
"Romanlar için en fazla konutun Edirne'de yapılması çok güzel. Ev edinme konusunda 30 yaş sınırının olması bazı Romanlar için sorun yarattı. Roman vatandaşları erken yaşta evlenir ve ailesini kurar. Bu nedenle yaş sınırına bir çözüm bulunması gerekiyor. Romanların eğitim ve iş sorunu çözüldüğü takdirde yaşam standardı artacak ve düzenli yaşamın önü açılacaktır. Bu konuda emeği geçen bürokratlara ve çalışanlara teşekkür ederim."

- Roman açılımı

Roman açılımı çalışmaları kapsamında, en büyük problemlerden biri olarak belirlenen iskan sorunu için "Sosyal Konut Yapım Protokolü" çerçevesinde çözüm üretildi. Romanların yoğun olarak yaşadığı, Edirne, Çanakkale, Adana, Bursa ve Düzce'nin de aralarında bulunduğu 20 ilde talepler ve yöresel ihtiyaçlar dikkate alınarak projeler hayata geçirildi.
Hak sahibi belirlenen 26 bin 239 sosyal konutun, 4 bin 204'ü Romanların oldu. Roman vatandaşlar için en çok ev Edirne'de yapıldı. Hak sahibi belirlenen 26 bin 239 sosyal konutun yaklaşık yüzde 16'sı, 4 bin 204'ü Romanların oldu. Roman vatandaşlar için en çok ev Edirne'de yapıldı. 456'sı yapımı tamamlanan, 548'i yapımı süren bin 4 konutla ilk sırada bulunan Edirne'yi, inşaatı biten 496 konutla Çanakkale ve 432 konutla Adana izledi.
Kaynak: AA