Yeni Yılda Polisin Gözü Hız ve Emniyet Kemerinde Olacak

Ordu Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü İsmail Erol, "2014 yılını Emniyet Genel Müdürlüğümüz emniyet kemeri ve hız yılı ilan etti. Sürücülerimiz ve vatandaşlarımızın 2014 yılında emniyet kemeri ve hız konusuna daha çok müdahale edeceğimizi ve sık sık bu konularda çalışacağımızı bilmesini isterim" dedi.

Erol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de kazaların büyük bölümünün hıza bağlı olarak gerçekleştiğini belirtti.

Emniyet kemerinin takılı olmaması nedeniyle yaralanma ve ölümlü kazaların oldukça fazla yaşandığına işaret eden Erol, bütün sürücülerden emniyet kemerine ve hız konusuna dikkat etmelerini istedi.
Erol, şöyle konuştu:
"Karayolları Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında 2020 yılına kadar trafik kazası sonucu ölümlerin yüzde 50 oranında azaltılması amacıyla hız kontrolü ve emniyet kemeri kullanımı konusunda kamuoyunda farkındalığı artırabilmek için Karayolu Güvenliği Yüksek Kurulunca 2013-2014 yılları Emniyet Kemeri ve Hız Kontrol Yılı olarak ilan edildi. 2013 yılında emniyet kemeri ve hıza oldukça önem verdik. 2014 yılında da aynı hassasiyeti göstereceğiz. Emniyet kemeri araç içerisinde kişinin olası kaza durumunda savrulmasını ya da başka yerlere çarpmasını engelleyen bir sistemdir. Hız da kazaların ana sebebinin başında gelmektedir. Bu nedenle 2014 yılını Emniyet Genel Müdürlüğümüz emniyet kemeri ve hız yılı ilan etti. Sürücülerimiz ve vatandaşlarımızın 2014 yılında emniyet kemeri ve hız konusuna daha çok müdahale edeceğimizi ve sık sık bu konularda çalışacağımızı bilmesini isterim."
- "Sürücü kazdığı kuyuya düşüyor"
Emniyet kemeri yerine son dönemde değişik aparatların kullanıldığına dikkati çeken Erol, şöyle devam etti:
"Son zamanda emniyet kemeri aparatı diye bir şey çıktı. Sürücüler bunu emniyet kemerinin yuvasına takıyor, daha sonra ise genellikle yeni model araçlarda emniyet kemerleri takılmadığı zaman çıkan sesin kesilmesini sağlıyor. Her trafik kazasında emniyet kemeri takmayan sürücünün ne kadar sıkıntı yaşadığını gördük. Robotlarla yapılan uygulamalarda da bütün olumsuzluklara şahit olduk. Dolayısıyla emniyet kemerinin yerine bir aparat takan kişi önce kendisini kandırıyor. Tabir yerinde ise sürücü kazdığı kuyuya düşüyor."
-"Kullanan ve satanlara 182 lira ceza yazılacak"
Emniyet kemerine takılan aparatı kullanan ve satanlara 182 lira ceza yazılacağını belirten Erol, şunları kaydetti:
"Emniyet Genel Müdürlüğümüz bütün illere yazı göndererek bu aparatların takılması ve satılmasını yasakladı. Bu konuda bizler de valilik kararı hazırladık. Eğer bunları kullanan ve satanlar tespit edilirse Kabahatler Kanununa göre 182 lira para cezasına çaptırılacak. Aynı zamanda bu aparatları satanların ellerinde ne kadar malzeme var, bunları da liste halinde valiliğe verecekler. Bunların dışında bu kişiler hangi araca aparat taktıysa o araçla ilgili listeyi de bizlere verecek. Böylelikle hangi araçta bu aparatlardan var tespit edeceğiz. Biz trafik kontrolü yaptığımızda eğer sürücü aparatı kullanıyorsa 182 lira ceza yazılacak."
Kaynak: AA