(özel Haber) Engelli Sezgin Kardeşlerin Engelsiz Hayatı

Kocaeli’de yaşayan engelli Sena ve Samet Sezgin kardeşler, yaptıkları başarılı işlerle tüm engelli vatandaşlara ‘Engelleri kendiniz kaldırın’ mesajı veriyor.

(özel Haber) Engelli Sezgin Kardeşlerin Engelsiz Hayatı
Sezgin kardeşlerin başarılarında en büyük yardımcıları ise anne ve babası oldu.
İzmit’te yaşayan Samet (25) ile Sena Sezgin(23) kardeşler, doğumda oksijensiz kaldığı için engelli kaldı. Tıpta ‘Serebral Palsi’ denilen bir rahatsızlık sonucu bedensel engelli kalan Sezgin Kardeşler, bilinen birçok engellinin tersine yardıma muhtaç yaşamamak için engellerini kendileri kaldırıyor. Sezgin Kardeşlerin bu yolda en büyük yardımcıları ise anneleri Ayşe hanım ve baba Salih Sezgin oldu.

Rahatsızlıklarının tedavisi için ayrılıp gittikleri Ankara’da engelsiz hayatlarının ilk çalışmalarını yapan Sezgin Kardeşler, tekrar İzmit’e yerleşerek çalışmalarına burada devam ediyor. İki kardeş, fiziksel yetilerini kaybettikleri için bilgisayar ve telefon yardımı ile mesaj yazarak çevreyle iletişim kurabiliyor. Aile ve çevrelerinden aldıkları destekle Samet 300 çeşit ürünün olduğu oyuncakçı dükkanı işletip bünyesinde maaşlı işçiler çalıştırırken, Sena ise şair olarak devam ettiği edebiyat hayatına 2. kitabını piyasaya çıkarmaya hazırlanıyor. Samet Sezgin, satışını yaptığı oyuncakların seri üretiminin yapıldığı bir tesis kurarak kendi gibi engellilere istihdam olmak isterken, Sena ise şiirleriyle daha birçok kitabını insanlara sunmayı hedefliyor.

14 yaşından beri şiir yazan ve “Gözlerim Konuşur” adlı kitabını çıkaran Sena’nın annesi Ayşe Sezgin, kızlarının ikinci kitabı çıkarmaya hazırlandığını belirterek şöyle konuştu: “Çocukluk dönemi, ergenlik dönemi her dönemi güzel ama Sena'nın da zaman zaman serzenişleri oluyor. Yalnızlıktan sıkılabiliyor. Türkiye'de engelli olmak çok zor. Bizlere sunulan imkanlar çok kısıtlı. Tekerli sandalyesi ile yürüyebilmesi bile çok zor. İnşallah bunları aşacağız. Hükümetimizin de ciddi çalışmaları var. Her şeye umutla bakıyoruz. Sena 23 yaşına geldi. Ciddi olarak bir iş istiyor. Engelliliği ile ilgili bir sıkıntısı yok ancak ciddi olarak daha aktif ve faal çalışmak istiyor.”
Engelli olduklarını çocuklarına hissettirmemek için elinden geleni yapan baba Salih Sezgin, Samet’in ticari bir arzu ile dolu olduğunu belirterek şunları söyledi: “Samet ile 26 yıldır engelsiz yolda koşturuyoruz. Önümüzde birçok engel var. Tabi biz bu engelleri, engelsiz hale getirmeye çalışıyoruz. Samet 26 yaşında genç bir birey ama Samet ticaret aşkıyla dolu bir genç. Biz Ankara'daki bir AVM'den 'Samet ne iş yaparsın' dedikleri zaman biz ahşap oyuncak yapmaya zarar verdik. Samet zeki ve çalışkan. Samet hiçbir zaman devletten maaş almadı. Samet'in idealleri çok geniş. Bu oyuncaklar için İzmit Belediyesi ile beraber bu olayı genişletmek istiyoruz. En az 15 engellinin istihdam edileceği, en az 25-30 kişinin çalışacağı ve onlarca kişinin ekmek yiyeceği bir çalışma yapmak istiyoruz.”
Engellerin kalpte ve beyinde olmadıktan sonra aşılabileceğine dikkat çeken baba Sezgin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Samet'in kardeşi de engelli. Sena da şair. Hayatın zorluklarıyla karşı karşıya geliyoruz. Türkiye'de son 10 yılda hükümetimizin de çalışmalarıyla engellilik konusunda çok büyük gelişme oldu. Ama yeterli değil. Önümüzde aşılması gereken yollar var daha. Engellerinin kalpte beyinde olmaması eğitimden geçiyor. Yeter ki beynimizde, kalbimizde engelleri yaşamayalım, her şeyin üstesinden geliriz. Ankara'dan buraya gelirken Samet Ankara’da kendi sigortasını ödeyen bir işveren, patrondu. Samet, Kocaeli'de de aynı çalışmaya devam edecek.”
Kaynak: İHA