Onlar İçin Engelleri Sorun Değil

Samsun’da birçok mesleği icra eden engelliler için engelleri sorun teşkil etmiyor.

Onlar İçin Engelleri Sorun Değil

Nüfusunun yüzde 13.85’inin engelli olduğu Samsun’daki 147 bin 947 engelli vatandaşların bir kısmı çalışarak yaşamlarını sürdürüyor.

MİLLİ PİYANGO BİLET SATICISI SALİM YALÇINKAYA
Samsun’da 12 yıldır Milli Piyango bileti satarak hayata bağlanmaya çalışan 45 yaşındaki Salim Yalçınkaya, engeli olmasına rağmen çalışma azmi ile dikkat çekiyor. 25 yaşından sonra yakalandığı amansız bir hastalık ile kasları erimeye başlayan ve engelli olan Yalçınkaya, 12 yıldır Milli Piyango bileti satarak birçok insanın da umudu olmaya çalışıyor. Sattığı biletlerle insanları zengin etmeye çalıştığını belirten Milli Piyango bilet satıcısı engelli Salim Yalçınkaya, “Kas erimesi rahatsızlığım var ve hayatla mücadele ediyoruz. Sattığım biletler sonrası hayata daha fazla sarıldım. Hayatım çalışmakla geçiyor. Çalıştığım zaman moralim yüksek oluyor ve rahatsızlığımı unutuyorum. Zaten herkes engelli adayıdır. Normal bir insan gibi görüyorum kendimi şuanda tek eksikliğimiz yürüyememek” dedi.

DOĞUŞTAN SPASTİSİTE HASTASI ŞULE TÜRKOĞLU
Samsun’daki bir başka engelli de doğuştan spastisite hastası olan 25 yaşındaki Şule Türkoğlu. Türkoğlu, Atakum Yaşam Parkı’nda bulunan Amisos 55 Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü Derneği’ne katılmasıyla bir anda hayata farklı gözlerle bakmaya başladı.

2 yıl önce İzmir’den Samsun’a yerleşen ve burada birçok sosyal faaliyete katılan Türkoğlu, hareket etmekte zorlanırken, şimdilerde yaptığı resimler ile hayatına renk kattı. Her gün annesi tarafından düzenli olarak Amisos 55 Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü Derneği’ne getirildiği belirten Dernek Başkanı Mehmet Yaşar, “Şule, fiziki yapısından dolayı annesi tarafından ‘yanınızda dursun, siz ağlarsanız ağlar, siz gülerseniz güler’ mantığıyla yanımıza bıraktılar. Ama bir kaç kez yanımıza geldikten sonra onun bir şeyler yapabileceğini fark ettik. Resim hocamızdan rica ederek, ona bir tuval hazırladık. Tuvalde resim yapmasını istedik. İlk başta baya bir zorlandı, yapamayacağını söyledi.

Bir zaman sonra çok güzel resim yaptı. Ben ilerde Şule’nin çok başarılı bir ressam olacağına inanıyorum. İlerde kendi çalışmalarını sergileyecektir. O konuda umudum var” diye konuştu.

MİLLİ EĞİTİM SANTRALCİLERİ GÖRME ENGELLİLER AHMET UÇARLI VE İSA KAYAN
Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü santrali doğuştan görme engellileri Ahmet Uçarlı ve İsa Kayan’a emanet. Ahmet Uçarlı 1 yıldır, İsa Kayan ise 1,5 yıldır Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gelen telefonları yönlendiriyorlar. Görme engelli olmalarına rağmen hızlı bir şekilde telefon yönlendiren Ahmet Uçarlı ve İsa Kayan çifti görme engellilere santralcilik anlamında güvenilmesini istediler

Doğuştan görme engelli 26 yaşındaki Ahmet Uçarlı, “1 yıldır Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde çalışmaktayım. Görme engelliler çok rahat bilgisayar kullandıkları için iş hayatında daha aktif oluyorlar. Görme engellilere santralcilik anlamında güvenilsin. Çünkü gerçekten bu anlamda çok becerikli arkadaşlarımız var. Kurumların kesinlikle santrallerinde görme engelliler bulunmalı” şeklinde konuştu

Diğer doğuştan görme engelli 40 yaşındaki İsa Kayan ise, “Biz 3 kardeşiz ve üçümüz de görme engelliyiz. 1.5 yıldır Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde çalışmaktayım. Hafızamda ortalama binin üzerinde numara var. Ben hiç telefon rehberi kullanmam” açıklamasında bulundu.
Kaynak: İHA