Kütahya'da Engelliler Günü Etkinlikleri

Dünya Engelliler Günü Kütahya Valiliği, Kütahya Belediyesi, Dumlupınar Üniversitesi ve diğer katılımcı kurumların oluşturduğu tertip komitesince düzenlenen etkinliklerle, Belediyesi Sosyal Tesisleri'nde kutlandı.

Kütahya'da Engelliler Günü Etkinlikleri

Programda, Kütahya Sakatlar Derneği Başkanı Hatice Yakar ve Belediye Başkan Yardımcısı Halil Toklu'nun konuşmalarının ardından söz alan Vali Şerif Yılmaz, ''Engelli birey terimi, doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmesi nedeniyle toplumsal yaşama uyum sağlama ve günlük gereksinimlerini karşılama güçlükleri olan, korunma, bakım, rehabilitasyon, danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyaç duyan kişileri ifade eder. Ülkelerin gelişmişlik düzeyinin belirlenmesinde en önemli göstergelerden biri, eşit hak ve özgürlüklere sahip olarak doğan insanların, hayatlarını da eşit şartlar altında sürdürebilmeleridir.Dünyada, engellilik konusu evrensel normlara oturtulmuş ve devletlere bu alanda önemli sorumluluklar yüklenmiştir. Ülkemizde de engelli vatandaşlarımızın hakları, başta Anayasamız olmak üzere çeşitli yasalar ve uluslararası sözleşmeler ile güvence altına alınmıştır. Engellilik alanında dünyadaki gelişmeler ve evrensel ilkeler ışığında, engellilerin sorunlarının çözümü için 7 Temmuz 2005 tarihinde 5378 sayılı Engelliler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun yürürlüğe girmiştir. Bu kanun engelli vatandaşlarımız için bir dönüm noktası oluşturmaktadır.İlimizde de engelli bireylerin insan vakar ve onuruna yakışır biçimde yaşamlarını sürdürebilmeleri için mevcut yasalar kapsamında çalışmalar, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları tarafından sürdürülmekte olup, bu bağlamda; Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü olarak, 'Engelliye Evde Akraba Bakımı' hizmet modeli kapsamında bu hizmetten yararlanan 2.390 engelli yakınına yardımlar sağlamaktayız. Kısa bir bilgi olarak 2013 yılında 16 milyon TL’lik ödeme gerçekleştirilmiştir. Bunun yanı sıra İlimizde mevcut üç Engelli Bakım Merkezinde toplam 260 Engellimize 'Kurum Bakımı Hizmet Modeli' kapsamında yatılı kurum bakımı hizmeti sağlanmıştır.Bin 150 Engelli vatandaşımıza da 'Engelli Kimlik Kartı' verilmiştir. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce 2011 yılında hizmete açılan 120 yatak kapasiteli Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde 53 yaşlımıza ve 63 bakıma muhtaç yaşlımıza olmak üzere 116 yaşlımıza hizmet verilmektedir. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı 4’ü İl Merkezimizde olmak üzere toplam 10 Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinden de yaklaşık 1430 Engelli çocuğumuz hizmet almaktadır. Bu anlamlı günde sizlerle paylaşmak istediğim bir diğer proje de, bugün sabah saatlerinde, hayırsever bir vatandaşımız ile Engelli Eğitim Merkeziyle ilgili ilkokul, ortaokul ve liseden sonra eğitim alınabilecek bir eğitim modeli üzerinde görüştük. Hayırsever vatandaşımızın katkısıyla inşallah en kısa sürede binamızı yaparak sizlerin hizmetine sunacağız. Kendisine de buradan sizlerin huzurunda teşekkür ediyorum" dedi.

Protokol konuşmalarının ardından Vali Şerif Yılmaz tüm masaları tek tek dolaşarak engelli vatandaşlarımızla sohbet etti ve onlarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

Düzenlenen etkinliğe Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ömer Turan, İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, STK temsilcileri, engelli vatandaşlarımız ve yakınları ile basın mensupları katıldı.

Kaynak: İHA