Mersin'de 'Lojistik Sektör' Zirvesi

İçel Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, İçel Limanı'nın, İstanbul Ambarlı Liman'ından sonra Türkiye'nin en büyük ikinci limanı olarak öne çıktığını söyledi.

Güzeloğlu, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İçel Şubesi tarafından Akdeniz İhracatçı Birlikleri konferans salonunda düzenlenen "Lojistik Sektör Zirvesi"nde yaptığı konuşmada, lojistik sektörünün İçel'in geleceğini ve gelişmesini etkileyecek en önemli ve temel sektör olduğunu belirtti.

Türkiye'nin lojistik üssünün İçel olduğunu vurgulayan Güzeloğlu, şöyle konuştu:
"Bugün İçel ulaşım ve erişiminin 4 temel bağlantı altyapısını bünyesinde barındıran, Türkiye'nin çok özel ve sayılı bir kentidir. 2009-2012 yılları arası OECD'nin uluslararası liman kentleri çalışma raporunda İçel, 1,5 milyon konteyner TEU yük hacmini gerçekleştiren, dökme yüklerle 5 milyon ton yük hacmini elde eden ve İstanbul Ambarlı Liman Bölgesi dışında en büyük liman kimliğiyle öne çıkmaktadır. Gelişme ivmesi, İçel Limanı'nı dünyanın en büyük işlem hacmine sahip ilk 100 limanı arasındaki yerini daha öteye taşımaktadır."
Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı (UND) Çetin Nuhoğlu ise lojistiğin tüm sektörlerin temel taşı olduğunu, Lojistik ve taşımacılığın olmaması durumunda ekonominin de olmayacağını kaydetti.

Lojistiğin tüm sektörlerin performansını belirlemekte en önemli itici güç olduğuna değinen Nuhoğlu, şunları kaydetti:
"Eski Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan her konuşmasında şunun altını çok net çizerdi. İhracatımızı 1,5 dolar/kilogramdan 3 dolar/kilograma çıkartmamız gerekiyor. Bunun için inovasyon, hepimizin bundan sonra odaklanmamız gereken konudur. İsviçre dünyanın en önemli makine ihracatçılarından birisi. Küçücük bir ülke biz onu sadece saatle biliyoruz ama bakıldığında dünyanın en fazla makine ihraç eden ülkelerinden birisi. Bilimsel yayın sayısı Türkiye'nin 3 katı. Sektör üniversite işbirliğinde de 2 katımız. Bu prezantasyonu eğer 5 yıl önce yapsaydık o günkü verilerle kıyaslasaydık açık söyleyeyim size şu gördüğünüz rakamları en az iki ile çarpmamız gerekecekti. Yani gelişme hızımızı aynı şekilde sürdürmeliyiz."
Dünya Bankası'nın, ülkelerin gümrük, taşımacılık, altyapı gibi lojistik alanındaki performanslarını değerlendirdiği Lojistik Performans Endeksi'nde (LPI) Türkiye'nin 2012'de yüzde 80,3 performans ve 3,51 puan ile 155 ülke arasında 27'inci sırada yer aldığını hatırlatan Nuhoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Lojistik Performans Endeksi'nde 2010 yılında 39'uncu sıradayken 2012'de 27'nci sırayı aldık. 2015'teki hedefimiz 22'nci sıra ve ardından da 2023'te 15'inci sıraya çıkacağız. Bütün hedefimiz budur. Dünyanın en büyük 10 ülkesi arasına girme hedefimiz var. Bu hedef doğrultusunda ilerlerken bazı geciktiğimiz noktalar oluyor. Bunlardan bir tanesi her yıl açılacak lojistik merkez sayısıdır. Bu konuda İçel'de atılacak bir adım var ki 3 adet 1610 hektarlık gerçek anlamda planlanacağını düşündüğüm lojistik köy projesidir. Bunun iyi bir örnek olarak ortaya çıkacağını düşünüyorum. Eğer iyi adımlar atarsak kısa zamanda bu alanda da hızla gelişeceğiz."
Zirveye, MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Kemal Yaman Karadeniz, Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Bülent Uğur Ecevit, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sezai Uçarmak, İçel Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut ve Uluslararası İçel Limanı Ticaret Grup Müdürü Buğra Bilginer katıldı.

Kaynak: AA