Düzce’nin Adli Tarihi Gün Yüzüne Çıktı

Düzce Adliyesindeki eski evrakları inceleyen Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, tarihi bir gerçeği ortaya çıkardı.

Düzce’nin Adli Tarihi Gün Yüzüne Çıktı
Bu evraklarda Düzce’nin adli tarihi gün yüzüne çıkarken, 1925 yılında Asliye Ceza mahkemesi olduğu görüldü.


Bir zamanlar Kastamonu’ya bağlı olan Düzce ve Akçakoca’da, Cumhuriyet tarihinin ilk mahkemeleri ile o mahkemelere ait Osmanlıca tutanaklar Düzce Adliyesi’nde sergilenmeye başlandı. Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz’ın incelediği tarihi evraklarda Düzce’de 1925 yılında mahkeme olduğu ortaya çıktı.

Tarihi belgelerde Düzce’de 1925 yılında henüz Harf Devrimi yapılmadan önce Cumhuriyetin ilk yıllarında Düzce’de Asliye Ceza mahkemesi olarak bilinen mahkeme ile o dönemde ki adı Akçaşehir olan Akçakoca’da da Sulh Ceza Mahkemesi kurulduğu anlaşıldı.

Cumhuriyet tarihinin ilk mahkemelerinden olan bu iki mahkeme o dönem Kastamonu’ya bağlı olan Düzce’nin önemli bir konumda olduğunu ispatladı. Türkiye’de ki mahkemeleri gösteren tarihi haritada önemli bazı bilgilerde yer aldı. Türkiye’de ilk Baronun Sakarya’da kurulduğu, şimdi merkezi Ankara’da olan Danıştay’ın o dönemlerde merkezinin Eskişehir’de olduğu anlaşıldı. Osmanlıca yazılan ancak daha sonra Türkçeye dönüştürülen haritada birçok bilgi yer alıyor.

Aynı arşivde ayrıca Düzce’de görülen mahkemelerin tutanaklarının yer aldığı ve tamamen Osmanlıca olan bir defter de yer alıyor. Defterde tarih tarih o dönemde ki hakimlerin verdiği kararlar bulunuyor.
Kaynak: İHA