'İthib Kumaş Tasarım Yarışması' Ödül Töreni

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "İTHİB'in düzenlediği Kumaş Tasarım Yarışması da 2023'te 20 milyar dolar olan tekstil ihracatı hedefine önemli katkı sağlayacaktır" dedi.

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği'nin (İTHİB) açıklamasına göre, İTHİB'in sektöre katma değer sağlamak amacıyla düzenlediği projelerinden "Kumaş Tasarım Yarışması" ödül töreni, ekonomi ve iş dünyasından çok sayıda ismi bir araya getirdi.
Törende konuşan Büyükekşi, ihracatçılar olarak 19 farklı sektörde tasarım yarışması, dokuz farklı sektörde Ar-Ge Proje Pazarı düzenlediklerini söyledi.

İnovasyona katkı sağlayan bu tür çalışmalarla ihracat artışına kat üstüne kat inşa ettiklerini belirten Büyükekşi, "İTHİB'in düzenlediği Kumaş Tasarım Yarışması da 2023'te 20 milyar dolar olan tekstil ihracatı hedefine önemli katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

İTHİB Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle ise moda tasarımcılarının dünyanın her yerinde kumaş arayışı içinde olduğuna, Türkiye'nin katma değere sahip kumaşlarda öne çıkmasında bu tür yarışmaların katkı sağladığına dikkati çekti.
Tekstilin, sanat gibi evrensel bir değer olduğunu belirten Gülle, "Bu yıl 8'incisini düzenlediğimiz Kumaş Tasarım Yarışması da evrenselliğe hizmet ediyor. Yarışma kapsamında bu yıl ilk kez, Cumhurbaşkanlığımız himayesinde 36 ülkede Türk kültürünü geliştirmek için faaliyet sürdüren Yunus Emre Enstitüsü ile Tokyo Bunka Gakuen Moda Üniversitesinin bir işbirliği oldu. Japon öğrenciler, Osmanlı kıyafetlerinden esinlenerek İTHİB üyelerimiz tarafından sağlanan kumaşlarla koleksiyonlar hazırladılar ve yarışmada sergiye açtılar. Sektöre katma değer sağlama çabalarımız, bu tür çalışmalarla anlam buluyor" ifadelerini kullandı.

- "Kumaş Tasarım Yarışması'nı uluslararası arenaya taşımak istiyoruz"

Bu yılı genel ihracat artışının üzerinde bir performans ile kapattıklarını belirten Gülle, "Kumaş Tasarım Yarışması'nı uluslararası arenaya taşımak istiyoruz. Her yıl başarılı bir grafik sergileyen tekstil sektörü olarak bu güce sahip durumdayız" dedi.

Bu arada, tekstil sektöründe faaliyet gösteren birçok iş insanının katıldığı törende, birincilik ödülü "Arakne" temasıyla yarışan İlke Usluca'nın oldu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde Tekstil ve Moda Tasarımı öğrenimi gören İlke Usluca, sektörde yeni bir teknik olarak görülen, çeken ve çekmeyen iplikleri bir arada kullandığı ve farklı bir doku elde ettiği kumaşıyla birinci oldu.
Toplam altı finalistin yarıştığı gecede, kumaşlarını "Gölge" temasıyla tasarlayan Bahar Meydan ikinci, "Kırmızı Lahana" temasıyla hazırlayan Merve Ulu da üçüncü oldu.
Kaynak: AA