'Güneşten Ormanlar” İçin İmzalar Atıldı

Ege Orman Vakfı’nın İZKA’dan destek alarak hayata geçirdiği “Güneşten Ormanlar” projesi kapsamında kurulacak 500 kilowatlık Güneş Enerji Sistemi’nin alımı ve montajı için yapılan ihaleyi kazanan Merk Solar Enerji Çözümleri A.Ş. ile Ege Orman Vakfı’nın İktisadi İşletmesi EGEVAK yetkilileri arasında sözleşme imzalandı.

'Güneşten Ormanlar” İçin İmzalar Atıldı

Ege Orman Vakfı’nın İktisadi İşletmesi EGEVAK tarafından İZKA’ya sunulan ve İZKA tarafından onaylanan “Güneşten Ormanlar” projesi kapsamında 4 Aralık 2013 tarihinde “500 Kw Fotovoltaik Güç Sistemi Mal Alımı ve Montajı’ için yapılan ihale sonucunda Merk Solar Enerji Çözümleri San. ve Tic. A.Ş. ihaleyi kazandı. İhaleyi kazanan Merk Solar Enerji Genel Müdürü Ömer Cihan Karahan ve Vakfın İktisadi İşletmesi EGEVAK’ın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erol Narin arasında imzalanan sözleşme ile “Güneş Enerji Sistemi”nin kurulumu 5 ay içinde tamamlanacak.

İzmir Kalkınma Ajansı’nın(İZKA) “Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Destek Programı” ndan onay alan “Güneşten Ormanlar” projesi ile ilgili bilgi veren Ege Orman Vakfı İktisadi İşletmesi EGEVAK’ın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erol Narin; “Projenin toplam bütçesi 1 milyon 868 bin TL. bu rakamın % 50’sini İzmir Kalkınma Ajansı karşılayacak. Proje 2014 Haziran ayında tamamlanacak. Proje kapsamında, Menderes-Pancar’da kiralanan arazide güneş enerjisinden 500 kilowat gücünde lisanssız elektrik enerjisi üretilecek. Ürettiğimiz elektriğin bir bölümü ile Menderes-Oğlananası’nda bulunan 30 bin ağaçlık zeytinliğimizin elektrik ihtiyacını karşılayıp ihtiyaç fazlası üretilen elektriğide satacağız. Sattığımız elektrik enerjisinden gelen gelirle yeni orman alanları oluşturup güneşin ormanlarını kuracağız.” diye konuştu.

Proje ile Ülkemize yeni orman alanları kazandırmanın yanında var olan ağaçların korunmasına yönelik bir etkide sağlayacaklarını ifade eden Narin “Kurulum sahasındaki yıllık elektrik enerjisi üretimi yaklaşık 800.000 kilowat olarak gerçekleşecektir. Bu miktarda enerji üretimi, yıllık 502.204 kilogram karbon salımının engellenmesi anlamına gelmektedir. Bu da yıllık yaklaşık olarak 1100 adet ağacın kurtarılmasını sağlayacak. Fotovoltaik Güç Sistemlerinin ömrü 30 senedir. Bu zaman içinde güneş parlayarak Ege Orman Vakfı’nın daha fazla ormanlaştırma ve eğitim projelerini gerçekleştirmesini sağlayacak.” dedi.

Erol Narin, projenin bölgeye örnek teşkil edecek bir yatırım modeli oluşturacağını, özellikle sanayicilerin ihtiyaç duydukları elektrik enerjilerini boş atıl duran çatılarında veya arazilerinde gerçekleştirmeleri konusunda özendirici olacağını ve fosil enerji kaynaklarının sebep olduğu çevre sorunlarının önlemesinde model olacağını belirtti.

Fotovoltaik Enerji Sisteminin kurulumunu yapacak Merk Solar Enerji Çözümleri A.Ş. Genel Müdürü Ömer Cihan Karahan ise;” Ege Orman Vakfı yıllardır yaptığı çalışmalarla örnek bir Vakıf. Özellikle Ege bölgesindeki çalışmaları çok önemli. Bu projede tabi İZKA’nın desteğide var. Bu projeye katkı koymaktan son derece memnunuz.” dedi.

Kaynak: İHA