- Ak Parti Grup Başkanvekili Ünal Açıklaması

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, TBMM Genel Kurulu'nun 2 Ocak 2014 tarihine kadar "aç kapa" yapması konusunda muhalefetle uzlaştıklarını ancak CHP'nin bugün Başkanlık Divanı'nı oluşturarak AK Parti'nin Meclis'ten kaçtığı yönünde izlenim vermesini eleştirdi.

Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmiş yıllarda bütün bütçe görüşmelerinden sonra Meclis'in bir hafta tatile girdiğini anımsattı.
"Bu Meclis'in bir teamülüdür" diyen Ünal, TBMM Genel Kurulu'nun bütçe görüşmelerinde 2012'de 111 saat, 2013'te 132 saat, daha önceki yıllarda 109 saat yoğun bir çalışma dönemi geçirdiğini belirtti.

Ünal, "Yani Meclis, her yoğun bütçe görüşmesinin ardından tatile girer, tatil ederiz" diye konuştu.

Ünal, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu tatili nasıl yaparız? Meclis'te grubu bulunan 4 siyasi parti elden bir Danışma Kurulu yapar ve tatil kararı alır. Gene aynı şeyi yaptık, elden bir Danışma Kurulu hazırladık. MHP ve BDP bu Danışma Kurulu'nu imzalayacağını söyledi ama CHP imzalamayacağını söyleyince bu defa biz 'Meclis'i tatil etmeyelim' dedik, bunun üzerine onlar da 'aç kapa yaparsınız' dediler. Biz de bunun üzerinde anlaştık ve milletvekillerimize geçen cuma günü bütçe görüşmeleri bittiği gün, 2 Ocak Perşembe gününe kadar Meclis'in tatil olduğu ile ilgili mesaj attık.
Diğer siyasi partiler burada yok, MHP de burada yok, BDP de burada yok. Çünkü herkes 2 Ocak Perşembe gününe kadar Meclis'in tatil olduğunu biliyor. Ama CHP burada ilkeli davranmıyor ve sanki AK Parti Meclis'ten kaçıyormuş gibi bir kamuoyu algısı oluşturmak için bunu yapıyor. Başkanlık Divanı'nı oluşturuyor, 5-6 milletvekili geliyor, 'efendim biz buradayız, bunlar niye yok?' diyorlar. Bu şovdan başka bir şey değil. CHP, şu anda yaşanan bazı siyasi sorunlardan rant çıkarmaya, devşirmeye çalışıyor. Böyle siyaset olmaz, çünkü grup başkanvekilleri arasındaki ilişki dürüstlüğü gerektirir, ilkeli davranmayı gerektirir ve ahde vefayı gerektirir. Çünkü biz grup başkanvekilleri olarak orada kendi aramızda anlaşmalar yaptığımız zaman, bu anlaşmalar bağlayıcıdır. Yoksa birbirimize olan güvenimizi kaybederiz ve Meclis'i çalıştıramayız. Grup Başkanvekilleri kendi aralarında bir konuda anlaştıkları zaman, bu bozulmaz. Ben o gün, cuma günü, 'bakın siz elden Danışma Kurulu'nu imzalamıyorsunuz, aç kapa yapalım diyorsunuz, o zaman Meclis'i kapatmayalım, Meclis'i açık tutalım' dedim. Çünkü siz, 'AK Parti Meclis'ten kaçtı' diyeceksiniz. Bunu söyledim o zaman, şahitlerim de var; 'böyle yapacaksınız' dedim. 'Gerek yok buna, aç kapa yaparız' dediler. O gün 'aç kapa yaparız' diyen arkadaşlar, bugün Genel Kurul'da fotoğraf çekip, ​'AK Parti Meclis'te yok' diye twit atıyorlar."
Ünal, "Siz bunu bugün onlara söyleyince ne diyorlar?" sorusuna, "Diğer grup başkanvekili geliyor ve 'benim bundan haberim' yoktu diyor. Bu ahlaki değildir, siyaset her şeyden önce ahlakla yapılır, siyaset ahlaki bir şeydir" yanıtını verdi.
Muhalefetin "ülke çok zor bir dönemden geçiyor, bakanlar istifa ediyor, bu dönemde Meclis'i kapatmak uygun değildir" şeklinde eleştirisi olduğunun söylenmesi üzerine Ünal, "Meclis'i grup başkanvekilleri çalıştırır. Biz konuştuk bunu. 'Eğer bu tür kaygılarınız varsa o zaman Meclis'i kapatmayalım, Meclis'i açık tutalım' dedik. Onlar da bize 'aç kapa yapalım' dediler. Biz de onlara 'aç kapa yaparız diyorsunuz ama sonra gelip burada Meclis'i çalıştırmaya kalkışırsanız, böyle bir şey olmaz' dedik. Onlar da 'tamam olmaz' dediler. Böyle bir istismarda bulunacaklarını düşünmüştük, arkadaşlar bugün o istismara devam ettiler" diye konuştu.

Kaynak: AA