Ahika Kalkınma Kurulu Başkanlık Seçimi Aksaray’da Yapılıyor

Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİKA) Kalkınma Kurulu Toplantısı’nın 9’uncusu Aksaray’da gerçekleştirildi.

Ahika Kalkınma Kurulu Başkanlık Seçimi Aksaray’da Yapılıyor

Grand Altuntaş Otel’de gerçekleştirilen toplantının gündemi Kalkınma Kurulu Başkan seçimi oldu. 3’üncü seçimini gerçekleştiren Kalkınma Kurumu toplantısına Aksaray Vali Vekili Kubilay Ant, Kalkınma Bakanlığı Daire Başkanı Mesut Kamiloğlu, Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Fatih Yıldız, daire müdürleri ve sivil toplum kuruluşu başkanları katıldı.

Toplantıda konuşan Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Fatih Yıldız, gündemin başkanlık seçimi olduğunu belirterek, “Kalkınma Kurulları yılda 2 kez toplanıyor. Bugünkü toplantımızın gündemi başkanlık seçimi olacak. Bugüne kadar toplamda baktığımızda kalkınma ajansımız sadece mali destek projelerinde 40.2 milyonluk bir hibe desteği sağlamış. Bunun esas katma değeri aslında 70 milyondur. Çünkü eş finansmanı da dahil ettiğinizde bu rakam 80 milyona kadar çıkıyor. Diğer taraftan doğrudan faaliyet desteğine bu sene çıktık. Bu sene ayrıca bir personel alımı da oldu. Özellikle vurgulamak istediğim, bizim kalkınma ajansımız Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir ve Niğde illerinden oluşuyor. Kalkınma kurulu olarak bizim hakikaten kalkınma ajansımıza daha fazla sahip çıkmamız gerek. Çünkü kalkınma kuruluna baktığınızda oluşma organı olarak görünüyor” şeklinde konuştu.

Kalkınma Bakanlığı Daire Başkanı Mesut Kamiloğlu da, Türkiye’nin son 10 yılda ciddi anlamda gelişme sağladığını belirterek, “Türkiye son yıllarda çok önemli başarılara imza atmış durumda. İstikrarlı ve yüksek büyüme rakamlarına son 10 yılda eriştik ve dünya çapında takdir edilen bir büyümeye ulaştık. Ancak bu elde edilen büyümenin nimetlerinden bölgelerimizin tamamının aynı oranda yararlandığını söyleyemeyiz. Bazı bölgelerimiz Türkiye üzerinde bir istihdam ve gelir artışına sahipken, bazı bölgelerimizin bunun altında kaldığını görüyoruz. Kendi potansiyellerini yeterince kullanamadıklarını görüyoruz. Aslında bu sadece bize özgü bir durum değil. Dünyanın birçok gelişmekte olan ülkesinde benzer sorunlar yaşanıyor. Dünyadaki gelişmelere paralel olarak ülkemizde de son dönemde kalkınma anlayışında ciddi bir değişiklik olmuş durumda. Bu değişikliği tek bir kelime ile özetleyebilirsek, yerelin potansiyelini yine yerelin kaynakları ile planlamak olarak ifade edebiliriz” diye konuştu.

Aksaray Vali Vekili Kubilay Ant ise, ajansların katkısının önemine değinerek, “Şüphesiz ki kalkınma ajansları ülkemizin ve kalkınma ajansları çerçevesinde bölgelendirilen bölgelerin kalkınmalarına önemli katkılar sağlamaktadır. Kaynakların etkin ve verimli bir şekilde kullanılması, ekonomik olarak değerlendirilmesi noktalarında kalkınma ajansları çok büyük çalışmalar yapmaktadır. Bölge halkının bölgedeki sivil toplum kuruluşlarının da katılımı ile en önemli katkılardan birisi kalkınma ajansları vesilesi ile bölgelerde, illerde sahip olunan insan gücü, insan kaynağıdır” dedi.

Konuşmaların ardından seçim için başkan adayları belirlendi. Aksaray’dan İş Kadını Derneği Başkanı Hatice Şahin, Nevşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmail Ördü, Kırıkkale İş-Kur İl Müdürü Nazım Ulu ve Niğde Kadın, Gençlik, Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Şükriye Güçlü olmak üzere 4 aday seçimde yarışıyor.
Kaynak: İHA