Otomotiv İhracatında 'Tüm Zamanların En İyi İkinci Senesi' Bekleniyor

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, bu yıl sonunda, sektörde tüm zamanların ihracat rekorunun kırıldığı 2008'den (24 milyar 730 milyon dolar) sonraki en yüksek dış satım miktarını yakalamayı beklediklerini söyledi.

Sabuncu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, otomotiv sektörünün, Avrupa pazarındaki gerilemeye rağmen iyi bir performans sergilediğini, bunun hem aylık hem de dönemsel bazda rakamlara yansıdığını anlattı.
Sektörün, yılın ilk 11 aylık dönemini 19,5 milyar dolar ihracat ile kapattığını belirten Sabuncu, "Yılı 21 ila 21,5 milyar dolar arası bir rakamda bitirmeyi bekliyoruz. Muhtemelen 21,5 milyar dolara yakın bir rakam olacak. En iyi ikinci sene oluyor. 2008'de 24,7 milyar dolar olmuştu. Hatta 2008'e şöyle de bakıyoruz; krizin etkileri bize 2008'de ikinci yarıdan itibaren gelmeye başladı, hakikaten bir kriz olmasaydı, yani ilk yarıdaki performans ikinci yarıda da olabilseydi 28-29 milyar dolarla bitirme imkanı olacaktı. Bu sene, 2008'den sonraki en iyi sene diyebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.
Aralık ayı rakamlarının iyi gittiğini ve ihracatın son günlerde daha da artabileceğini vurgulayan Sabuncu, yılın son ayında da çift haneli bir ihracat artışı beklediklerini bildirdi.
Kasım ayındaki 2,1 milyar dolarlık dış satımın, son 60 ayın en yüksek miktarı olduğunu hatırlatan Sabuncu, "Aralık ayı bu kadar olmasa bile bu rakama yakın olacak gibi görünüyor. 2 milyar dolara yakın olabilir. Aralık ayının son günlerinde yapılacak ihracatın da getireceği etkiyle bu rakama yaklaşma imkanı olabilir" dedi.

Sabuncu, otomotiv ihracatında, yan sanayinin payının yüzde 43-45 aralığında gidip geldiğini, ortalama yüzde 44 olduğunu, ana sanayinin ise yüzde 56 paya sahip bulunduğunu ve bu dengenin uzun yıllardır değişmediğini dile getirdi.
- İngiltere'ye ihracatın yüzde 70'e varan oranlarda artması
Türk otomotiv sektörü bakımından Avrupa pazarının çok önemli olduğunu anlatan Sabuncu, sektör ihracatının yüzde 70'inin Avrupa Birliğine (AB) gerçekleştirildiğine dikkati çekti. Sabuncu, şöyle devam etti:
"Kasım ayı sonu itibarıyla baktığımızda Avrupa'daki binek araç pazarında, ocak-kasım döneminde bir önceki seneye nazaran yüzde 2,1'lik bir gerileme var ama sadece kasım ayına baktığımızda yüzde 1,2'lik ilerleme var. Bu, şu demektir; eksi yüzde 2 ila yüzde 1 arasında gidip geliyor. Yani çok büyük değişimler söz konusu değil. Demek ki seneyi Avrupa eksi yüzde 2 ya da yüzde 1,5 ile tamamlayacak. Avrupa hala bir atılım yapabilmiş ya da bu pazarı canlandırabilmiş değil. 2014'te de çok fazla bir değişiklik beklemiyoruz. 'Üç aşağı beş yukarı '2013 gibi olur' diye düşünüyoruz. Bazı aylar bir kıpırdanma oluyor, ondan sonraki aylarda tekrar bir geri dönüş oluyor ama genel olarak baktığımızda öyle çok büyük bir kıpırdanma açıkçası görmedik. 2014'te de öyle çok fazla bir umudumuz yok. 2013 gibi olur, belki bir iki puan artış olabilir ama Avrupa pazarında öyle çok radikal bir artış beklemiyoruz"
Sabuncu, İngiltere'ye ihracatın yüzde 70'e varan oranlara artmasına da değinerek, bunun, İngiltere'deki pazarın, Avrupa'daki krizden daha az etkilenmesinden kaynaklanmış olabileceğini aktardı.
- "İthalatın artması sağlıklı bir gidişat değil"
Türkiye pazarındaki ithalat artış oranlarına özellikle dikkati çekmek istediğini belirten Sabuncu, şunları kaydetti:
"Otomobilde ithal araç oranı çok yükseldi; yüzde 78'lere, hafif ticari araçta ise yüzde 50'lere varan bir oran var. Bunlar pek iyi şeyler değil. 'İnşallah önümüzdeki yıllarda biraz daha dengeye oturur' diye düşünüyoruz. Örneğin, hafif ticari araçta Avrupa lideriysek Türkiye'de de çok satılması lazım bu aracın. Yani ithal araç oranının düşük olması lazım ki biz hakikaten Avrupa'da da güçlü olalım. Yani iç pazarda güçlü olunursa Avrupa'da da daha güçlü olursunuz. İhracat rakamı artıyor ama iç pazardaki yerli araçların oranı geriliyor. Tabii bu sağlıklı bir gidişat değil."
- "2014, 2013'e benzer bir şekilde biter"
Orhan Sabuncu, Avrupa pazarında 2014'te pek fazla değişiklik beklemediklerini söyledi.

Alternatif pazarlarda birtakım ilaveler olduğu gibi gerilemeler de yaşanabildiğine işaret eden Sabuncu, şöyle konuştu:
"Bir pazar ilerlerken bir pazarda gerileme oluyor. Onda da çok büyük bir artış açıkçası beklemiyoruz. Yani '2014, 2013'e benzer bir şekilde biter' diye düşünüyoruz. Belki bir miktar iyileşebilir. Rekor yılını geçmek için uzun bir süre beklemek gerekiyor. Yani 24,7'ye karşılık 21,5 milyar dolar. Arada bayağı bir fark var ama ümit ederiz inşallah öyledir. 'Bize gelen bilgilere göre önümüzdeki 2-3 sene içinde o rakamları yakalar, geçeriz' diye düşünüyorum."
Kaynak: AA