Çocuk Felci İkinci Tur Aşı Uygulaması

Sağlık Bakanlığı, çocuk felci ikinci tur aşı uygulamasının 23-29 Aralık tarihlerinde yapılacağını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'de çocuk felci vakasının en son 1998 yılında görüldüğü, Suriye'de ekim ayında çocuk felci hastalığı tespit edilen vakaların görüldüğü hatırlatıldı.
Bu kapsamda, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulunca alınan kararlar doğrultusunda ilk olarak 18-14 Kasım tarihlerinde Suriye ile komşu 7 ilde tüm 5 yaş altı çocuklara ve diğer illerdeki Suriyeli çocuklara çocuk felci aşısı yapıldığı belirtildi.
İkinci tur aşılamanın Hatay, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak, Adana, Kahramanmaraş, Malatya, Adıyaman ve Osmaniye illerinde 0-59 aylık tüm çocuklarla 70 ilde Suriyeli çocukları kapsayacağı kaydedildi.
Kapı kapı dolaşılarak yapılacak aşılamanın merkezi yerlerde kurulacak sabit istasyonlarla gerçekleştirileceği bildirilirken, hedef gruptaki tüm çocukların aşılanmasının büyük önem arz ettiğinden anne ve babaların sağlık personeline yardımcı olmaları istendi.
Çocuk felcinin bazı çocuklarda kalıcı felce yol açabildiği ve hastalık etkeni virüsün su ve besinlerle ağız yoluyla alındığına işaret edilerek, hastalıktan korunmada en etkili yöntemin aşılanmak olduğu vurgulandı.
Açıklamada, 1988 yılında Dünya Sağlık Asamblesi'nde dünyadan çocuk felci hastalığı ve etkeni virüsün yok edilmesi amacıyla başlatılan Eradikasyon Programı kapsamında yapılan aşılamalar sayesinde, 1988 yılında 125 ülkede 350 bin çocuk hasta varken, 2012 yılında sadece Afganistan, Pakistan ve Nijerya'da 223 vaka görüldüğü, 2013 yılı 29 Kasım'a kadar ise bu sayının 355'e çıktığı bilgisi verildi.

Kaynak: AA