Ciltteki Sorunlar Lazerle Tedavi Edilebiliyor

Memorial Antalya Hastanesi Dermatoloji Bölümünden Uz. Dr. Oya Ermiş, güzellik ve estetik kaygılarına yol açan güneş lekeleri, çil, dövme, yara ve sivilce izleri, deride gevşeme, sarkma ve doğumsal lekelerin lazer sayesinde başarı ile tedavi edilebildiğini bildirdi.

Ermiş, yaptığı yazılı açıklamada, renk veren melanin pigmentinin artması sonucu bazı insanlarda cilt lekeleri oluştuğunu, bunun ciddi bir kozmetik sorun olarak hastalarda sosyal ve psikolojik problemlere yol açtığını belirtti.

Tedavi edilebilen lezyonların, güneşe ve yaşa bağlı oluşan çil ve lekeler, doğuştan bulunan bazı leke ve benler ile gebelik döneminde oluşan lekeler olduğunu anlatan Ermiş, lekenin deri içinde bulunduğu derinlik, hastanın cilt rengi gibi faktörlere bağlı olarak uygulanan lazerlerin farklılık gösterdiğini, tedavide başarı oranının da buna bağlı değiştiğini vurguladı.
Başarılı bir tedavi için cihaz seçimi, uygulama tekniği ve tedavi parametrelerini doğru seçmek gerektiğine dikkati çeken Ermiş, şöyle devam etti:
"Kadınların yanında erkekler de kozmetik sorunlarını ortadan kaldırmak için lazer tedavisinden yararlanıyor. Hem erkek hem kadınlarda değişik deri tiplerinde ve yaşlarda sık rastlanan yüzde belirginleşmiş kılcal damarlar, gövdede küçük kırmızı damarsal benler, doğuştan olan ve şarap lekesi olarak adlandırılan hemanjiyomlar gibi damarlardan köken alan yapılar yani damarsal lezyonlar lazer tedavisiyle ortadan kaldırılabilmektedir. Güzellik ve estetik kaygılarına yol açan güneş lekeleri, çil, dövme, yara ve sivilce izleri, kırışıklıklar, istenmeyen tüyler, doğum ya da kilo alıp verme sonrası oluşan çatlaklar, deride gevşeme, sarkma ve doğumsal lekeler lazer dokunuşları sayesinde başarı ile tedavi edilebiliyor."
Ermiş, cilt yenileyicinin, lazerlerle kırışıklıkların azaltılması ve cildin gerginleştirilmesi için önemli bir tedavi yöntemi olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
"Akne ve yara izlerinin tedavisinde lazerlerin kullanımı son dönemlerde başarılı şekilde uygulanıyor. Tüm bu işlemlerde kullanılan lazer çeşitleri ise ablatif, non ablatif fraksiyonel ve diğer non ablatif lazerlerdir. Cerrahi uygulanamayacak büyüklükteki dövmelerde ise lazerle dövme silme işlemi, oldukça alternatif yöntemdir. Mavi, siyah, kısmen de kırmızı renkli olanları, tek renk içerenleri, 1 yıl veya daha eski olanları ve amatör dövmeler lazerle başarılı şekilde yok edilebilmektedir."
Kaynak: AA