Vali Öz, Sochi İş Gezisini Kış Turizmi Açısından Değerlendirdi

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen Sochi İş Gezisi'nin değerlendirme toplantısında Vali Abdil Celil Öz bu gezi programının ilimizde kış turizmine sunacağı katkıları ve turizmle ilgili önümüzdeki süreçte neler yapılacağının genel bir değerlendirmesini yaptı.

Vali Öz, Sochi İş Gezisini Kış Turizmi Açısından Değerlendirdi

Toplantıda Sochi 2014 Kış Olimpiyatları ve Kış Turizmine yönelik yapılan tesis ve yatırımları anlatan video sunumu yapıldı.
Özellikle Rusya ve Sochi’nin Trabzon’un hem dışa açılma ihracat, ithalat ve ticaret hem de son yıllarda gelişen turizm sektörü açısından önemli bir trend yakaladığı belirten Vali Öz “ Karadeniz havzasını bir bütün olarak düşünmemiz gerekiyor. Bunun içerisinde yaz turizmi, kış turizmi, kruvazör turizmi, kültür turizmi var. Dolayısıyla bütün bu süreçte bölgesel anlamda diğer ülkelerdeki gelişmelere gözümüzü ve kulağımızı kapatmamız mümkün değil. Oradaki olumlu gelişmeler bizim bu havzadaki potansiyelimiz mutlaka olumlu etkileyecektir. Hepimizin bildiği gibi hem Gürcistan’ın, Batum bölgesindeki hareketlilik hem de Sochi’deki kış turizmindeki hareketlilik son yıllarda buradaki turizmi ve ticaret hareketini olumlu etkileyecektir. Tabii limanın kapanması, ticaret hacminin durması konusunda, alternatif yolların aranması hem ticaret odamızın hem de ihracatçılar birliğimizin ortak çalışmasıyla devam eden bir süreç. Ancak turizm boyutuna bakıldığı zaman Sochi yaklaşık 24-25 bin yatak kapasitesi oluşturmuş, bunun içersinde olimpiyat köyleri ve yıldızlı otelleriyle beraber yeni bir turizm dünyası kurmuş. Kış turizmi açısından dünyada ABD den sonra ikinci büyük tesisini yapmış ve bu tesislerle birlikte demir ve hava yolu modernizasyonuyla beraber 35 milyar dolarlık bir yatırımdan bahsediliyor. Bu 35 milyar dolarlık yatırım bu bölgeye mutlaka belirli bir dinamizm ve hareket katacaktır” dedi.

Sochi’den Trabzon’a bakıldığında kış turizmi konusunda hazırlanan bir master planı ve proje taslağı olduğunu söyleyen Vali Öz “Burada biz bir kaç noktadan teleferik yapabilir miyiz? Yap islet devret modeliyle geliştirebilir miyiz? Arkasından buna bağlı olarak kış turizmi, kayak turizmi ile ilgili yapılanma peşinden gelir mi? Burada turizm bölgesi olan olmayan bölgeleri nasıl dengeleyebilir miyiz? Bundan sonraki süreçte Uzungöl dışında alternatif turizm alanları geliştirebilir miyiz? Aslında bu gezi Sochi’ deki bu yapılanma ve program belli ölçüde ufuk verip hem yatırımcılara hem kamu ve yerel yönetimlere yön göstermesi gereken çalışmalardır. Oradaki işleyişte bir olimpiyat dinamizmi, merkezi yönetim ve Rusya hükümetinin ciddi bir kaynak ayırması söz konusu ve altyapı konusunda belirli eksiklikleri komple giderme konusunda ciddi bir irade var. Bizim bu alanda belli avantaj ve dezavantajlarımız var. Mevcut turizm bölgemizi geliştirerek bu kadar büyük yatırımlara gerek kalmadan belli bir kapasiteye ulaşabiliriz. Bizim şehirdeki var olan ve Uzungöl’de ki turizm yatırımlarımızın uzun vadeli ve ileriye dönük düşünürlerse mutlaka bu süreci hızlandırmış oluruz. Çünkü bölgemizde alternatif turizm konusunda bir trend gidiyor. Bu trendi yakalamak için bizim kapasitemizi geliştirmemiz ve bu sürece hazırlıklı olmamız gerekiyor“ şeklinde konuştu.

Trabzon’un bütün olarak ticarette sanayide, kırsal kalkınmada, eğitim kenti,spor kenti olmada belirli hedefleri ve çalışmaları olduğunu kaydeden Vali Öz” Özellikle son yıllarda hem bölgemizde hem Trabzon’da giderek yükselen sektör Türkiye genelinde de olduğu gibi turizm sektörüdür. Bizde turizmin başlangıç noktası yeni trende uygun olarak alternatif turizm alanı dediğimiz, kültür turizmi, doğa turizmi yayla turizmi ve özellikle önümüzdeki süreçte biraz daha yoğunlaşarak kış turizmi konusunda daha fazla pay alma niyeti ve hedefindeyiz. Bu kapsamda geçen yılların istatistiklerine baktığımız zaman Trabzon yerli ve yabancı ziyaretçi sayısı olarak 2,5 milyon rakamlarına yaklaşan bir şehir. Bu yılki verilerle göre yine yüzde15 oranında artışla 3 milyona yaklaştığını görüyoruz. Kasım ayı itibariyle 2,5 milyon hedefine çok yaklaşırken Aralık sonunda 3 milyon hedefini yakalayacağımızı düşünüyorum. Bu çok önemli bir rakam. Bu rakama karşılık bizim tesis ve hizmet sektöründeki durumuzu değerlendirmekte fayda var” ifadelerini kullandı.

Trabzon’un kalkınması için şehirle ilgili hayallerimizi projeler hazırlayarak gerçeğe dönüşmesi için çalıştıklarını vurgulayan TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu ise “Öncelikle kış turizmi ile ilgili meclisimize de sunduğumuz Uzungöl’den Ovit’e Kış turizmi Master Planı projesinin sunumunu yapmıştık. Amacımız bölgemizde kış turizminin gelişmesi ve turizmde katkıyı artırılması ve geleceğe dönük de bölgenin turizmden alabildiğimiz kadar payı almasını sağlamak. Bu çalışmanın neticesinde bizde bir değişim olarak şehrimizdeki böyle bir yatırım hayali ve projesi varken en yakınımız olan şehir Sochi 2014 Kış olimpiyatları çalışmalarını yerinde görmek istedik. Şehrimizin de buradaki yatırımları görmesini, şehrimize gerçekleştirmeyi istediğimiz kış turizmi master planına bağlı olarak kayak ve turizm merkezinin, bizdekiyle oradaki yatırımların mukayese edilmesini sağladık. Geleceğe dönük yatırımları gerçekleştirmek için bu geziyi gerçekleştirdik. Buna bağlı olarak Valiliğimiz ve Kalkınma Ajansımız ile sürekli, hiç durmadan yeni adımlar atıyoruz” diye konuştu.

Kaynak: İHA